В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Колумбия стана полицейска държава по време на карантината

Д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, В развитие, 11.09.2020

15:00 | 11 септември 2020
Обновен: 15:02 | 11 септември 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Колумбия стана полицейска държава по време на карантината, а икономическата криза ще бъде жестока. Карантината прерасна в нещо повече от предпазна мярка. Това мнение изрази д-р Анета де ла Мар Икономова, преподавател в Университет Екстернадо де Колумбия, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Безредиците са в цялата страна, но са концентрирани в Богота в различни части на града. В Колумбия от 20 март до 1 септември се приложиха много сериозни мерки за затваряне на населението заради пандемията".

"Блокадите нямаше как да не се отразят. Много хора не можеха да отидат на работа, загубиха работни места, други не получиха помощ. В Колумбия има не гражданска, а военна полиция", обясни гостът.

Д-р де ла Мар Икономова уточни, че полицията има специална военна прокуратура за разследване, а милиционерите не са наказани за това, което правят.

"Свършвайки военният конфликт в страната, много въоръжени групи продължават да работят, разделят си бизнеса с наркорафик и искат да затвърдят свои коридори за износ на дрога и злато в условията на пандемия. Има 50 масови убийства от началото на годината".

Гостът изтъкна, че тяма протестно движение, а граждани, излезли на улицата, започнали с процесия, за да почетат жестоката незаслужена смърт на адвокат Хавиер Ордьонес.

"Ваксината в Аржентина и Мексико ще е от Оксфорд, в Перу – от Китай, в Колумбия – от САЩ. Като цяло Латинска Америка ще бъде "опитното зайче" на тези ваксини", коментира д-р Анета де ла Мар Икономова.

"Президентът на Колумбия Иван Дуке е поддръжник на режима, въведен от предишния президент. През август за пръв път в историята на страната президент бе подведен под съдебна отговорност и задържан под домашен арест. Това е голям успех на съдебната система в Колумбия".

Де ла Мар Икономова подчерта, че кметът на Богота Клаудия Лопес, подобно на президента, също губи много доверие. Според нея има манипулация с тестовете в страната и всички средства отиват за тестове и създаването на болници, както и за закупуването на респиратори, а всъщност там тя не е виждала толкова бедност и безизходица в последните 23 г.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.