В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Трейдърите избраха акциите пред плажовете през август

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 1.09.2020

13:09 | 1 септември 2020
Обновен: 14:55 | 1 септември 2020
Автор: Магдалена Иванова

Трейдърите избраха акциите пред плажовете през август и изненадаха всички, които очакваха доста по-слаба активност през този месец. Не само обемите на търговия бяха огромни за август, но и много индекси натрупаха достатъчно добра преднина, заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Сред причините за силното представяне на капиталовите пазари през миналия месец е слабият долар, фискалните и парични стимули, и изобщо цялостната политика на Федералния резерв. Не на последно място, през август бяха публикувани и доста макроикономически данни, които показаха, че големите световни икономики са стъпили на пътя на възстановяването“.

По думите на д-р Иванова все пак поскъпването на акциите през август е породило опасения сред някои анализатори и инвеститори, че все още има доста рискове за пазарите и възходящият им тренд може да бъде подложен на тест.

„Според анализаторите от JPMorgan два ще са големите теста през следващите месеци. Първият ще е през септември, когато пазарите ще очакват да видят дали Фед ще предприеме нови действия, а вторият тест е свързан с президенстките избори в САЩ“.

Главният редактор на bloombergtv.bg коментира, че в момента е интересно и какво се случва на валутните пазари, тъй като доларът удължава загубите в началото на новия месец и се търгува на най-ниското си ниво от май 2018 г.

„В същото време еврото докосна най-високото си ниво от над две години, приближавайки се до внимателно наблюдаваното ниво от 1.20 долара за евро“, каза още Магдалена Иванова.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ гледайте тук.