В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономист: Внедряването на нов подвижен състав няма да реши проблемите на БДЖ

Доц. Борислав Арнаудов, Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС, В развитие, 25.06.2020

14:44 | 25 юни 2020
Обновен: 17:12 | 25 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев

Внедряването на нов подвижен състав не е панацея, която ще реши проблемите на БДЖ. Тук е необходимо да се погледне върху инфраструктурата и организацията на движението, както и върху т.нар. интегрирана система за продажба на билети. Това е внедрено във въздушния транспорт и работи. Това каза доц. Борислав Арнаудов, Катедра "Икономика на транспорта и енергетиката", УНСС,  в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Доц. Арнаудов отбеляза, че само внедряването на нов подвижен състав няма да привлече повече пътници. По думите му в България при пътническия жп транспорт не са необходими скорости от порядъка на 200-250 километра в час. 

"Със 160 километра в час и правилната организация за спиране е достатъчно да се подобри услугата. За да бъде ефективна една високоскоростна линия, тя трябва да има 9 млн. пътници на година. В България на година по всички 4 хил. линии се превозват 20 млн. пътници".

Той коментира, че към момента се работи по много инфраструктурни обекти, свързани с жп транспорта в световен мащаб, в контекста на пандемията и развитието на по-екологични видове транспорт. 

"Неслучайно Турция направи жп проход в Босфора под вода. Това означава, че в бъдеще ще се разчита на свързването на Турция с Европа. Това е един от маршрутите, по които Китай иска да доставя стоки в Европа". 

Според него в Европа не е необходимо влаковете да се движат с 250-300 километра в час от гледна точка на разстоянията, които се преодоляват. "В Китай се преодоляват много по-големи разстояния", уточни гостът.

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на "В развитие" вижте тук.