В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

ВТУ и PROGRAMISTA обединяват усилия в името на образованието в IT сектора

Проф. Мирослав Гълъбов, декан на ФМИ във ВТУ, и Никола Вълчанов, ръководител на научния екип в PROGRAMISTA, в предаването В развитие, 08.06.2016

20:02 | 8 юни 2016
Автор: Investor.bg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Една от възможностите за оптимизиране на висшето образование в IT сектора е създаването на нова специалност "Софтуерно инженерство" съвместно с представители на IT бизнеса. В момента България се нуждае от софтуерни инженери, които да създадат и поддържат качествен и надежден софтуер. Това каза проф. Мирослав Гълъбов, декан на ФМИ във ВТУ, в интервю на Яна Строй в предаването "В развитие" с Димитър Вучев по Bloomberg TV Bulgaria по повод споразумението за партньорството между ВТУ и PROGRAMISTA. 

Образованието не трябва да бъде разглеждано единствено и само като бизнес възможност, каза от своя страна Никола Вълчанов, ръководител на научния екип в PROGRAMISTA. По думите му IT компаниите могат да влязат в университетите със свои представители вместо да инвестират време и средства в новоназначените си служители.

Във връзка със споразумението за партньорство експертът обясни още, че са предприети ремонт и оборудване на две компютърни високотехнологични лаборатории, които да обслужват нуждите на студентите в новата специалност. Служители на PROGRAMISTA също така ще водят часове на някои от групите в тази специалност, отбеляза той. 

Очаквайте видео с целия разговор