В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

АИКБ ще подкрепи идея за нов мегафонд, базирана на волеизявлението на акционерите

Васил Велев, председател на АИКБ, в предаването В развитие, 11.04.2016

14:32 | 11 април 2016
Обновен: 14:32 | 11 април 2016
Автор: Investor.bg
Васил Велев, председател на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Велев, председател на АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като цяло подкрепяме идеята да се активизира капиталовия пазар, да се облекчат процедурите и да се намали цената по унаследяване на акции, защото проблемът е както в административната тежест, така и в стойността на унаследяването. От АИКБ обаче не можем да се съгласим с принудително изземане на собственост на гражданите само защото не са извършвани сделки с техните акции в определен период от време. Това каза председателят на АИКБ Васил Велев, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria по повод идеята на ЦД за създаването на мегафонд с книжата в „Регистър А“. 

По думите му има известно неразбиране или подвеждане по отношение на предложението за създаване на мегафонд, позовавайки се на практиката в Румъния. Там държавата изначално е предоставила компенсаторни инструменти в такъв фонд и е компенсирала гражданите с акции в него. В България компенсирането на гражданите стана с бонови книжки, обясни председателят на АИКБ.   

Бихме подкрепили проект, при който такъв фонд изготви проспект, регистрира го и убеди акционерите доброволно да заменят акциите си в предприятията или холдинги с акции на този фонд, каза още той. 

Вижте целия коментар във видеото: