В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Експерт: Сливането на общини е добър вариант, но не трябва да е механично

Доц. Стелиян Димитров, Геолого-географски факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", В развитие, 26.05.2020

13:40 | 26 май 2020
Доц. Стелиян Димитров, Геолого-географски факултет на СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Стелиян Димитров, Геолого-географски факултет на СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Необходима е оптимизация на броя на общините у нас. Прекалено големият брой общини с малко население няма как да обезпечават финансово дейностите, които извършват, със собствени приходи. Това каза доц. Стелиян Димитров, Геолого-географски факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски", в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Когато говорим за намаляването на броя на общините, това трябва да се случи много внимателно”, изтъкна Димитров, като добави, че механичното обединение на общини може да влоши достъпа до услуги на жителите им.

“Механичното сливане на общини няма да е най-оптималният вариант”.

Като основен проблем в общините Димитров посочи транспортната свързаност. Той отбеляза, че именно това пречи на хората да живеят в околностите на големите градове и да работят в тях.

“Струпването на хора, по примера на София, води до ускорено икономическо развитие, но влошава качеството на живот”.

По негови думи проблемът е много сложен, а решението трябва да се търси в регионален и национален план, за да може да се използват възможностите за развитие на околните региони.

Сред най-проблемните региони у нас остава Северозападна България, а според Димитров това най-вече се дължи на факта, че демографската маса там, включително активната част от нея, е под необходимия минимум, за да може тя да се саморазвива.

“Каквато и инфраструктура да се стои, ако там няма хора, няма как да има позитивно развитие”, изтъкна експертът.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук.