В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Фед няма да отпише част от американските облигации в баланса си

Брет Райън, главен икономист на Deutsche Bank за САЩ, В развитие, 17.03.2016

19:46 | 17 март 2016
Автор: Investor.bg
Брет Райън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Брет Райън. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Действията на Фед бяха плахи. Федералният резерв продължи внимателно да наблюдава международните финансови условия.

Като цяло паричната политика и мерките от Китайската централна банка и благоприятното действие за пазара от страна на Фед, с което печели още малко време, ще доведат до стабилизация на финансовите пазари.

"Това би трябвало да трае няколко месеца, но зависи от данните дали тези мерки ще имат положителен ефект върху глобалните икономики", каза Брет Райън, главен икономист на Deutsche Bank за САЩ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Ако погледнете къде бяха цените на петрола и акциите по време на заседанието на Фед през декември, бихте си казали, че нищо не се е променило, посочи още икономистът, коментирайки какво се промени в американската икономика откакто Фед повиши лихвените проценти за първи път от почти 10 години. Междувременно обаче имаше голяма волатилност.

Отчасти това се дължеше на по-слабите данни от страна на САЩ. Износът беше по-слаб, но това, което е по-притеснително е забавянето на продажбите на дребно наскоро. Намалява темпа на нарастване на потребителските разходи, основен двигател на растежа в щатската икономика. Забавеният растеж на потребителското харчене вероятно е една от причини Фед да намали очакванията си за паричната политика.  

Би било невероятно Фед да отпише част от американските облигации в баланса си.

Що се отнася до това колко дълго още ще поддържа баланса си раздут, в момента текущите очаквания са, че Фед ще започне да го намалява доста след повишаване на лихвите или през втората половина на 2017.  

Вижте целия разговор във видеото: