В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Капиталовите пазари в ЦИЕ се справят ефективно с нивата на риска

Кристиан Агалопол, директор "Ценни книжа в Централна и Източна Европа", Citi, В развитие, 06.12.2019

14:10 | 6 декември 2019

Успехът на капиталови пазари има много различни дефиниции. Всеки един капиталов пазар в Европа има своите специфични особености. Всички пазари, базирани в Централна и Източна Европа, са предприели дългосрочен процес по установяване на единен пазар. Това каза Кристиан Агалопол, директор "Ценни книжа в Централна и Източна Европа", Citi, в интервю за репортера Димитър Баларев, излъчено в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. Агалопол беше и един от участниците в най-голямото събитие на инвестиционната общност в България и региона - Investor Finance Forum, който се проведе на 29 ноември в София.

Но според Агалопол всеки капиталов пазар в ЦИЕ си притежава и собствени приоритети.

"Търсенето на акции, предлагани на който и да е пазар, не се определя само от доходността на тези акции, а и също от това как тези пазари се справят с нивата на риск, след като са извършени трансакциите".

По думите му в момента инвеститорите следят най-вече за механизмите за справяне с риска, а пазарите в ЦИЕ се справят с риска достатъчно ефективно.

"ЦИЕ  премина през множество трансформациu през изминалите години - обединяване на местните законодателни системи с помощта на европейски директиви и регулации, голям брой инфраструктурни проекти бяха реализирани, институционална подкрепа за въвеждане на механизми за справяне с риска. Това са някои от направените стъпки за развитието на пазарите в региона".

Той отбеляза, че страни като България, притежават отрицателни лихви, но пък други държави сравнително скоро са напуснали тази територия.

"Това също е много важен фактор за потенциалните инвеститори".

Вижте целия разговор във видеото.