В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ПИБ: Цената на златото може да нарасне допълнително

Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка, В развитие, 29.11.2019

13:59 | 29 ноември 2019
Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Златото може да достигне по-висока цена, ако бъде подкрепено от централните банки и правителствата. Това каза Валентина Григорова-Генчева, директор „Злато и нумизматика“ в Първа инвестиционна банка, в интервю за репортера на Bloomberg TV Bulgaria Хюлия Айваз от осмото издание на годишната конференция Investor Finance Forum

„Индикациите за наближаваща криза са разнопосочни“, отбеляза Григорова-Генчева. По нейни думи поведението на златото показва именно, че инвеститорите търсят убежище на фона на очаквана криза.

„Отрицателните лихвени проценти в много европейски държави също предизвикват хората да търсят друго убежище за своите финансови авоари“, добави експертът.

„Абсолютно не е изключено да видим златото да атакува нови ценови нива“.

Според Григорова-Генчева Brexit може да донесе елемент на изненада за пазарите в случай например, че британският паунд неочаквано достигне значително по-високи нива от тези, на които се котира в момента спрямо другите основни валути.

„Британската лира е една от трите основни валути, в които се котира злато на Лондонската метална борса – отправната точка за сделки с инвестиционния метал“, поясни още експертът.