В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Българските IT и финтек компании имат най-добри възможности за навлизане на британския пазар

Десислава Митева, изп. директор на Британско-българската бизнес асоциация, В развитие, 07.10.2019

14:37 | 7 октомври 2019
Десислава Митева, изп. директор на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Десислава Митева, изп. директор на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските компании от IT и финтек индустрията имат най-добри възможности за навлизане на британския пазар. Това каза Десислава Митева, изп. директор на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Лондон е световен финансов център. За момента мрачните прогнози, че поради неяснотите около Brexit градът ще изгуби своите позиции, не се сбъдват“, отбеляза Митева.

Гостът добави, че насочването към Лондон крие и своите предизвикателства.

„Като един пазар с изключително много възможности Лондон е много атрактивен, но в същото време всеки се насочва натам, съответно конкуренцията е на доста високо ниво“.

Митева коментира и особеностите на британския пазар. Тя отбеляза, че, от една страна, той е много иновативен, но в същото време има някои консервативни тенденции.

„Що се отнася до производствения сектор британският пазар е консервативен. Често компании от България успяват да стъпят на него или в партньорство с местно дружество, или като отделна бутикова компания“.

Друга тема, която експертът засегна, е казусът Brexit и подготовката на бизнеса за него. Според нея компаниите вече са уморени от неяснотите около процеса.

„В областта на IT и финтек индустрията притеснителни при раздяла между кралството и Европейския съюз са лицензите, с които компаниите работят, и евентуалното време, което би им коствало да ги подновят“, посочи още Митева.