В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

За Борис Джонсън предстои много труден мандат

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, В Развитие 23.07.2019 г.

14:54 | 23 юли 2019
Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: BloombergTV Bulgariag
Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС. Снимка: BloombergTV Bulgariag

 

Борис Джонсън ще има много труден мандат, в следващите месеци ще има интересни неща в Англия за гледане. Възможна е дори аналогия с Доналд Тръмп, за когото веднага след избирането му започнаха спекулации с импийчмънт и други подобни, а той си е на поста и дори се готви за втория си мандат. Така и във Великобритания двете крила - За и Против BREXIT са непримирими и борбата между тях е жестока.


"Тереза Мей ще бъде запомнена най-вече с упоритостта си да постигне BREXIT със споразумение. Това беше целта на цялото и премиерство, която тя за съжаление не можа да постигне". Това заяви за предаването "В Развитие" по Bloomberg TV Bulgaria проф. Димитър Хаджиниколов от УНСС.

Някои неща ще разберем още вдругиден. Ако утре (сряда) Джонсън стане премиер, в четвъртък трябва да се разпусне парламента. Ако това стане без ексцесии, те нормално се събират през октомври, а сега вероятно и по-рано, но във всички случаи - след август. Това е доста дълъг период и ако той мине без някакви сътресения особени, след това ще стане твърде кратък срока за предсрочни избори.

Става технически невъзможно в рамките на един месец да минат всички процедури и няма как до 29 октомври (датата на BREXIT) те да имат ново правителство. Затова нещата са изключително непредсказуеми, натискът ще бъде огромен, но и вариантите на Борис Джонсън са различни и той има по-големи шансове да наложи това, което е сега статуквото, а именно излизането от ЕС, отколкото тези, които искат да го променят. Статуквото е по-лесно да се запази.


Ако Джонсън постигне това (BREXIT на 29 октомври), със или без споразумение, както самия той казва, на 30-ти октомври ще имаме една коренно различна ситуация. Тогава вече не се знае дали ще има и смисъл да бъде свалян.


Европейската Комисия от своя страна няма да се съгласи с промяна на условия като back-stop и запазването на Великобритания в митническия съюз и единния пазар до момента, в който не се намери някакво решение за Република Ирландия и тогава другата възможност за Джонсън е да излезе без споразумение. Затова казвам, че до 29-ти октомври ще има турбуленции на пазара във Великобритания и около британския паунд, коментира още Хаджиниколов. Това ще е сложен период с огромен натиск да се постигне отлагане, което той няма да иска.


"Борис Джонсън не е евроскептик от вчера. Дори може да се каже, че той го е създал като идея и политическа линия. В този смисъл той да се обърне ще е като харакири за него. Джонсън сега ползва едно статукво, в което не е нужно да прави нищо за да постигне желания резултат. Ако той не подаде молба за отлагане на BREXIT, няма кой друг да я подаде. Така от самосебе си ще дойде 30-ти октомври и после един Господ знае." каза Хаджиниколов.


След 30-ти октомври е възможно различни неща да се случат - възможно е и двете страни да се постреснат и да потърсят бързо някакво решние. Другия вариант е да се каже - не, няма да отстъпваме, слагаме проверките по границите и всичко от А до Я.


Вижте още във видеоматериала.