В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Битката за доминация в петролния сектор

Георги Найденов, икономист, В развитие, 22.04.2019

20:13 | 22 април 2019
Обновен: 23:08 | 5 юни 2020
Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се стреми да довърши Иран икономически чрез санкциите за износа на петрол. До скоро Иран беше четвъртият по големина производител на петрол в ОПЕК с 3 млн. барела на ден. През април статистиката показва, че производството на страната се е свило до 1 млн. барела на ден. Това каза Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

„Изявлението на САЩ гласи, че Вашингтон забранява на целия свят да купува петрол от Иран. Това се отрази веднага на пазарите. Фючърсите на суров петрол скочиха до над 74 долара. Американският лек суров поскъпна с 3% и достигна най-високата си цена от октомври 2018 г.".

Саудитска Арабия е предпазлива засега, коментира Найденов.

„Когато САЩ обявиха, че ще въведат санкции срещу Иран за износа на петрол, Саудитска Арабия повиши производството и капацитета си. Впоследствие се появиха 8 държави, които могат да заобикалят американските санкции. Тогава цените на петрола спаднаха и запасите се увеличиха“.

Санкциите ще влязат в сила през май, заяви гостът.

„През май големите производители от ОПЕК ще се срещнат в Саудитска Арабия. Там ще бъде взето решение относно политиката за бъдещото производство и износ на петрол. Не е ясно как ще реагират осемте държави, които няма да могат да заобикалят санкционния режим на САЩ".

Осемте държави, които досега заобикаляха санкциите на Вашингтон, са Китай, Индия, Южна Корея, Япония, Турция, Тайланд, Италия и Гърция. Южна Корея, който е традиционен съюзник на САЩ, внася от Иран т.нар. кондензат – ултра лек суров петрол, обясни той.

Вижте видео материал с целия разговор.