В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Капитализмът е като автомобил, който трябва да бъде ремонтиран

Георги Найденов, икономист, „В развитие“, 08.04.2019 г.

20:25 | 8 април 2019
Георги Найденов, „В развитие“, 08.04.2019 г.
Георги Найденов, „В развитие“, 08.04.2019 г.

Капитализмът е като автомобил, който трябва да бъде ремонтиран или преструктуриран периодично. Това каза икономическият анализатор Георги Найденов в традиционната рубрика „Седмицата в развитие“ с водещ Делян Петришки.

В момента световната икономика се намира в края на своята инерция през последните години, каквото и да показват данните от световните пазари. Гостът в студиото дава добър пример с една статистическа информация по адрес за най-развитата икономика в света – тази на Съединените щати.

„В родината на капитализма САЩ има едно разпределение на средствата в страната, което гласи, че 1% от най-богатите хора в страната притежават по-голямо състояние от останалите 99% от най-бедното население. Това е най-лошият показател от 1930 г. насам. Така се създават предпоставки за сериозен конфликт, заради явното класово неравенство“.

Найденов отчита и фактът, че световната икономика влиза в синхронизирано забавяне, макар до края на 2019 г. да не се очаква навлизане в рецесия или поне не за най-големите икономически сили.

„Глобалната икономика влиза в синхронизирано забавяне. Италия изпадна в рецесия, Германия я избегна на косъм, а Китай е със занижени прогнози за 2019 г., въпреки признаците за съживяване. Единствената глобална икономика, която расте, е индийската“.

Друга важна тема е и тази за надигащите се гласове за промяна в икономическия модел на България, но анализаторът е на мнение, че по-скоро се използват заучени клишета от медийните трибуни, отколкото да се представят конкретни идеи, които биха сработили за страната ни.

„Говори се за промяна на икономическия модел на България, но аз по-скоро чух едни изтъркани клишета. За да искаш промяна на икономическия модел, трябва да имаш ясна идея. Отново говорим за инвестиция в инфраструктура, отново говорим за намаляване на административната тежест, говорим за инвестиции във високотехнологичния сектор. Но никой не говори, че България може да расте основно на база инвестиция. Ние нито сме с високи доходи, нито сме с ниски, а сме някъде по средата. Затова инвеститорите често ни заобикалят. Правителството се хвали, че данъците ни са най-ниски и бюджетният ни излишък е висок, но това не е точно така“.

Пълният анализ на „Седмицата в развитие“ можете да чуете във видеото.