В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Тереза Мей най-вероятно ще запази поста си след вота на недоверие днес

Доц. Петър Чолаков, политолог, В развитие, 16.01.2019

19:10 | 16 януари 2019
Обновен: 20:02 | 16 януари 2019
Доц. Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Петър Чолаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Британският премиер Тереза Мей най-вероятно ще остане на поста си след днешния вот на недоверие. Традиционно подобни вотове в британската политика завършват с провал за тези, които ги искат. Това каза доц. Петър Чолаков, политолог, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Ако Мей остане на поста си, то вариант пред нея е предоговарянето на споразумението с Брюксел, отбеляза Чолаков.

Срокът за постигане на ново споразумение до 29 март обаче е твърде кратък. Сценарият за Brexit без сделка изглежда все по-вероятен, колкото и да е плашещ“.

Според политолога сценарий, включващ втори референдум за Brexit, е по-малко вероятен. Гостът изтъкна, че предвид настоящото положение във Великобритания, правителството трябва да обсъди какъв ще бъде вариантът на Brexit и за кого ще бъде той.

За начина, по който Кралството и блока ще се разделят, трябва да се постигнат спешни договорки. Тъй като срокът до 29 март е твърде кратък, можем да очакваме удължаването му. Трябва да се има предвид и че Англия и Уелс искат да напуснат Европейския съюз, но Шотландия и Северна Ирландия са на друго мнение. Бизнесът също не иска да има Brexit”.

Гледайте видео материал с целия разговор.