В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Икономическият растеж в България ще продължи да бъде силен, заяви Кристофор Павлов

Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк, В развитие, 09.01.2019

19:25 | 9 януари 2019
Обновен: 19:34 | 9 януари 2019
Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Смятаме, че по-сериозно забавяне на развитите икономики ще наблюдаваме през 2020 г., а не през 2019 г. Глобалният сценарий на колегите от Лондон е за рецесия в американската икономика през 2020 г. и чувствително забавяне на растежа на икономиките от Европейския съюз (ЕС), което ще засегне и България. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист за България в УниКредит Булбанк, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

„Поради това смятаме, че преди чувствителното забавяне на растежа в българската икономика през 2020 г. ни предстои прозорец от няколко тримесечия, в които растежът ще продължи да бъде силен в България. Причината за това е, че според нас българската икономика е в по-малка степен уязвима от влошаване на външната среда спрямо повечето икономики в Централна и Източна Европа“.

Растежът не е задоволителен като темп и не води до редуциране на бедността, но е устойчив и не води до изострянето на съществуващи макроикономически дисбаланси или появата на нови, коментира той.

Ако прогнозата ни се сбъдне, вероятно през 2019 г. ще наблюдаваме най-ниските нива на безработица от 1989 г., допълни Павлов.

„Очакваме растеж от 3.9% през 2019 г., което е скромно ускоряване на годишна база. През 2018 г. икономическият растеж се забави, а инфлацията стана по-висока в резултат на високите цени на горивата. През тази година очакваме повече инвестиции, като бюджетът е планиран с повече разходи“. 

Гледайте видео материал с целия разговор.