В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

След възстановяване отпадъкът става ресурс за икономиката

Юлиан Белев, изпълнителен директор на "Интегра пластикс", В развитие, 31.10.2018

19:45 | 31 октомври 2018
След възстановяване отпадъкът става ресурс за икономиката

След възстановяване отпадъкът става ресурс за икономиката. А кръговата икономика спасява планетата от задръстване с боклук. Това каза Юлиан Белев, изпълнителен директор на "Интегра пластикс", в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. 

Той каза това по повод започващото изграждане на завод за рециклирана пластмаса в Елин Пелин, с ново технологично оборудване и цялостен инженеринг, покриващи всички екологични изисквания. Инвестицията в размер на 40 млн. евро е изцяло частна. Проектът на компанията "Интегра пластикс" отговаря напълно на директивите на ЕС за създаване на кръгова икономика, с цел предотвратяване на глобалното замърсяване с отпадъци. 85 души се предвижда да бъдат назначени в предприятието, които ще бъдат обучени да обезпечават производствения процес.

"На първо място отпадъците в България трябва да са по-близко до общественото внимание, всички произвеждаме отпадъци, изхвърляме ги в кофата и знаем, че оттам ги взема кола и ги носи, предполагаме  на депо за отпадъци, не знаем какво следва по-нататък. Тук е и големият проблем - от една страна отпадъците не могат безкрайно да се трупат на депа, защото планетата ще се задръсти, нямаме алтернатива на това, от друга страна те представляват голям ресурс, който може да се използва в различни посоки. Може да е енергиен ресурс, а може и посредством възстановяване  и рециклиране да се върне обратно в икономиката".

Кръговата икономика по концепция изисква от отпадъците да се извличат максимално количество суровини, които да се върнат обратно в производствата, там, откъдето идват, каза още Белев и направи сравнение със сегашната икономика, която разчита на извлечени от природата, обработени суровини, употребени като продукт и образували отпадъци - по структурата си тя е линейна.

Първото предприятие, което създава екипът на компанията има намерение да произвежда чрез рециклиране пластмаса с достатъчно високи показатели, за да покрива нуждите на клиенти от страната, от Европа и на международните пазари.

Повече за параметрите на амбициозния проект за завод в Елин Пелин и кръговата икономика гледайте във видео материала.