В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Кои бяха по-важните събития от изминалата седмица?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 08.10.2018

13:39 | 8 октомври 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

САЩ и Канада се договориха за ново издание на Северноамериканското споразумение за свободна търговия „Нафта“, коментира Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Новото споразумение USMCA планира нови правила за цифровата търговия и правила срещу манипулирането на валутите. Същевременно уреждането на несъгласия между инвеститорите и държавите се свежда до случаите на преференциално третиране и някои сектори като енергетиката, телекомуникациите и инфраструктурата".

Международният съд в Хага нареди на САЩ временно да преустановят част от санкциите на Иран, съобщи Бойчо Попов. "Касае се за мерки, които застрашават хуманитарната помощ и безопасността на въздушния трафик. Американското правителство обаче отхвърля това решение, което е предварителен иск до завършване на главното производство. Твърденията на Иран посочват, че санкциите биха нарушили договора за приятелство от 1955 г. между правителството на САЩ и тогавашното правителство", поясни той.

Китай разкри плановете си за намаляване на вносните мита. Митата за почти 1600 продуктови категории ще бъдат намалени до средно 7,8% от 1 ноември.

"Голямата коалиция в Германия постигна консенсус по отношение на Имиграционния закон за квалификационните работници. Имиграцията от трети държави следва да бъде повлияна от икономическите нужди. Компоненти като квалификация, възраст, езикови умения и доказателства за конкретно предложение на работа, необходими за осигуряване на препитание, ще бъдат съблюдавани. Стигна се и до компромис от страна на коалицията в спора за модернизирането на дизеловите автомобили. Допълнителните забрани за дизелово гориво трябва да бъдат прекратени посредством предложения за замяна и модернизация. Федералното правителство ще поправи прогнозата си за икономически ръст значително, свеждайки я до 1,8%".

Джовани Триа – италинският министър на финансите, изпрати ключовите данни за италианския бюджет на ЕК, разкри Попов. Респективно през следващата година се предвижда дефицитът да достигна нива от 2,4%, като след това да бъде редуциран до 2,1% и 1,8% съответно през следващите две години, поясни още той.

На конгреса на консерваторите британският премиер Тереза Мей подкрепи плановете си за Брекзит, обясни главният редактор на Investor.bg. Тя изрази готовност за напускане на ЕС без споразумение, ако не е възможно „добро“ такова за Великобритания. На самия конгрес опонент на идеите на Мей бе бившият външен министър Борис Джонсън, съобщи Бойчо Попов.

"Икономиката на САЩ разкри 134 00 нови работни места през септември. Така безработицата спадна до 3,7% в сравнение с август, когато бе 3,9%. Почасовите заплати са се увеличили средно с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година".

Американската икономика разкри 134 000 нови работни места през септември, посочи Бойчо Попов. "Безработицата спадна до 3,7% (август: 3,9%). Почасовите заплати са се увеличили средно с 2,8% в сравнение със същия месец на миналата година", твърди още той.

Инфлацията в Турция се повиши рязко през септември. Към настоящия момент тя възлиза на 24,5% на годишна база, като през август е била 17,9%, заявява Бойчо Попов.

Русия и Саудитска Арабия се договориха да разширят производството на петрол. Цените на петрола сорт Брент и WTI в момента са на най-високи си нива от четири години насам, обобщи анализа си главният редактор на Investor.bg.