В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Успехът на седана Model 3 ще определи посоката за Tesla

Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, В развитие, 27.08.2018

13:41 | 27 август 2018
Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Успехът на седана Model 3 е от решаващо значение за главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Именно той ще се окажe основният фактор, който ще определи посоката за компанията. Това каза Цветин Филипов, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Филипов коментира и търговията днес, която се очаква да покаже настроенията на инвеститорите след решението на Мъск да остави компанията публична.

„Очакванията са инвеститорите да се фокусират върху няколко основни въпроса. На първо място - това е как компанията ще успее да излезе на печалба след регистрираните рекордни загуби. Инвеститорите ще се поинтересуват и какви са капиталовите резерви на Tesla, както и какво всъщност може да направи Мъск в личностен план, за да доведе до приходи за компанията”.

Гостът посочи, че производствените проблеми на компанията би трябвало да се решават в завода ѝ в Китай. 

“Източници твърдят, че Tesla е готова да инвестира 5 млрд. долара в завода си в Китай на фона на търговската война между Вашингтон и Пекин. Заводът на компанията ще бъде с годишен производствен капацитет от около 500 хил. автомобила. Очаква се именно там да започне и производството на Model 3 до 2020 г. Паралелно Китай афишира желанието си да увеличи годишните си продажби на електрически автомобили десетократно до 2025 г.”

Филипов добави, че високата конкуренция в азиатската страна, породена от правителствените стимули на автомобилните производители, също ще се окаже един от проблемите пред Tesla. 

Вижте целия разговор във видеото.