В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Единствено институционална и юридическа помощ на застрахованите в "Олимпик" са грижа на държавата

Георги Найденов, икономист, В развитие, 20.08.2018

19:52 | 20 август 2018
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Единствено да осигури институционална и юридическа помощ на застрахованите в кипърската компания"Олимпик" е това, което трябва да направи държавата. Другото не е нейна грижа, тя не може да влиза в един спор между частен застраховател и неговите клиенти. Това каза икономистът Георги Найденов в обзора си на седмицата в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

"Малко по-различен е моят прочит на нещата, свързани с  „Олимпик“, защото скандалът стана политически – някои хора са се оказали неудобни и трябваше да бъдат премахнати от позициите, които заемат.  „Олимпик“ е кипърска компания и надзора над работата ѝ трябва да се извършва от кипърските органи".

От 2007 година сме членове на ЕС и всяка компания, която иска, може да отвори клон у нас. Икономистът припомни, че в средата на май, когато кипърските органи уведомяват КФН, че дружеството е изгубило лиценз, КФН веднага забранява на дружеството да продава застраховки в България. Комисията е информирала какво се случва и какви ще бъдат последствията.

"Българското общество трябва да проумее, че няма как със занижени цени на застраховки да получи реални обезщетения. Освен това българите, сключили застраховки с кипърското дружество няма как да имат претенции към българския гаранционен фонд. Голяма част от тях (застраховките) са разсрочено плащане. Реално няма да претърпят такава голяма загуба, за каквато се говори популистки с протести срещу държавата, те ще минат по процедурата на властите в Кипър и ще си получат обезщетенията".

Как Италия с огромни разходи ще дава глас за присъединяването на България към еврото, както и другите международни събития от седмицата - гледайте целия обзор във видео материала.