В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Балканската среща - сред най-големите успехи на европредседателството

Любомир Стефанов, политолог, В развитие, 27.06.2018

19:59 | 27 юни 2018
Любомир Стефанов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Любомир Стефанов, политолог, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти всичко, което беше планирано, е постигнато по време на българското европредседателство. Голяма част от предвидените проекти са изпълнени и дори над очакванията. Това каза Любомир Стефанов, политолог, в предаването „В развитие“ с водещ Светозар Димитров.

Важно е да се отчете, че това беше изнесено председателство и голяма част от процесите бяха администрирани и менажирани в Брюксел от командированите представители на страната там, посочи Стефанов. В този смисъл успехът е закономерен. Той е факт, въпреки мрачните прогнози преди началото на председателството на България и въпреки липсата на опит на страната.

От тази гледна точка европейските партньори, европейската администрация и българските граждани имат правилното усещане, че нещата са се случили по-скоро добре. Предстои в края на годината да излезе окончателния доклад на Европейската комисия, който ще даде възможност за по-правилна и пълна оценка на европредседателството на България.

Според Стефанов безспорно една от най-важните цели на страната, които са постигнати, е срещата на лидерите на балканските държави в София. Фиксирането на година за начало на преговорите за присъединяване на Македония и Албания в ЕС той посочи като доказателство за този успех на председателството на България.

Тези усилия трябва да са част от по-голям план за умиротворяване и повдигане на целия статус на региона. България постигна нещо, което беше неочаквано.Членството на  Македония и Албания в НАТО и ЕС означава много за региона, където има силни опити за дестабилизиране на тези влияния.