В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ се опитват да променят дневния ред на търговската политика в света, не да го рушат

Тод Мариано, директор икономическа политика за САЩ, Еurasia Group, В развитие, 06.06.2018

14:50 | 6 юни 2018
Тод Мариоано, директор икономическа политика за САЩ, Еurasia Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Тод Мариоано, директор икономическа политика за САЩ, Еurasia Group. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С повишаването на митата САЩ се опитват да преработят дневния ред в търговската политика в световен мащаб, а не да го рушат. Това каза Тод Мариано, директор икономическа политика за САЩ, Еurasia Group, в интервю на Делян Петришки за предаването „В развитие“.

„Администрацията (бел. ред. - на САЩ) иска да помогне на вътрешните производители на алуминий и стомана в САЩ, но също така смятам, че Белият дом търси да използва подобен вид мита като лост, за да предизвика по-широки преговори относно дневния ред на търговската политика и за да създаде нови споразумения или да предоговори стари споразумения, какъвто бе случая с НАФТА“.

В момента виждаме сблъсък на светогледите между Брюксел и Вашингтон, добави експертът.

„Що се касае до ЕС – те не желаят да изглежда, че се поддават или подвиват опашка пред силно агресивния търговски дневен ред на Вашингтон. /.../От гледна точка на САЩ европейците просто не са изпълнили исканото от САЩ. Всъщност исканията на Тръмп изглеждаха толкова големи, че ние смятаме, че САЩ са имали намерението Европа да бъде засегната от тези мита, за да се предизвика този разговор“.

По думите на Мариано и двете страни имат интерес в това да няма ескалираща спирала от ответни реципрочни мерки, но „за момента времето е на страната на САЩ“.

Той добави, че най-добрият възможен сценарий ще е администрацията да направи точно това което твърди, че е способна да стори - не да разруши или разтури световната търговска система, но просто в някакво отношение да я преработи.

„И всъщност сред много развити държави съществува широк консенсус, че има злоупотреби, има практики, нарушаващи духа на СТО и търговските и инвестиционни споразумения, влезли в учебниците, след Втората световна война. Най-добрият сценарий е всички тези страни да впрегнат общи усилия и да адресират болните места в света. И да продължат напред по положителен начин. Виждаме популистки натиск да си проправя път през пукнатините на систамата - не само в САЩ, но със сигурност в Европа и по други места на планетата. В този смисъл смятам, че рестартиране на системата със сигурност би спомогнало в адресирането на този натиск“.

Най-лошият възможен сценарий би бил директен конфликт и постоянна размяна на нови наказателни търговски мерки ежеседмично или ежемесечно.

Целия коментар вижте във видеото.