В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Защо разширяват парка в Бургас с инвестиции за 80 млн. лв.?

Стамен Стамов във В развитие, 19.03.2018

19:27 | 19 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

До този момент община Бургас и държавата са инвестирали чрез дружества в индустриалния парк в Бургас над 5 млн. лв., като те се възвръщат под формата на преки инвестиции от наши и чужди инвеститори, каквато е и крайната цел на създаването на парка. Това каза Стамен Стамов, изп. директор на Индустриален парк Бургас, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова. Какво предлага индустриалния парк на потенциалните инвеститори?

Крайната цел на създаването на парка е създаване на работни места и защита на пибличните интереси, поясни събеседникът. 

"Всичко започна през 2009, когато се изготвя и приема подробния устройствен план на индустриалната зона и когато изградихме довеждащата инфраструктура - общо около 400 дка". 

2010 година подписахме меморандум за сътрудничество с Национална компания индустриални зони, като тогава ни направиха единствената индустриална зона в България със смесено участие и управление между Община и държава, разказа Стамов. "През 2012 официално се учредява индустриален и логистичен парк Бургас. Тогава паркът представляваше проект на зелено и тепърва трябваше да изграждаме инфраструктура". 

"Усилено работехме за привличане на инвеститори, като сред първите бяха производители на храни за домашни любимци и производство на бетонови смеси, мебели, логистичен център, предприятие от хранително-вкусовата промишленост. Днес има около 30 инвеститора в различни сфери на индустрията".

Плановете за развитие на зоната се свързват с Етап 2, каза още гостът. По думите му ще бъдат търсени терени за производствени цели, защото се е "изчерпал капацитетът на индустриалния парк".

"На територията на Южна промишлена зона в Бургас се обособяват допълнителни парцели с обща площ над 600 дка., разделени на имоти между 20 и 160 дка. Търсят се средни и големи производители, като това е единствената възможност да се откликне на сериозния инвеститорски интерес в различни сектори на икономиката".

Ако до сега зоната бе ориентирана основно към малки и средни производители, то сега ще можем да търсим и инвеститори от по-голям мащаб, каквато е и крайната цел, подчерта събеседникът. 

В своя пълен мащаб ефектът от изградения индустриален парк върху целия регион се очаква да бъде виден след около две години, добави Стамов.

Намират ли се лесно специалисти за нуждите на парка? Какво ще включва Етап 3 от изграждането на индустриалния парк? С какво индустриалният парк може да помогне на стартиращия бизнес и предприемачите? 

Вижте целия коментар.