В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Чудото на корейското кино - плод на прецизна държавна политика

Доц. Андроника Мартонова във В развитие, 14.03.2018

20:00 | 14 март 2018
Обновен: 20:46 | 14 март 2018
Автор: Кирил Петков
Доц. Андроника Мартонова, Институт за изследване на изкуствата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Доц. Андроника Мартонова, Институт за изследване на изкуствата. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Корейското кино вече е доста популярно в световен мащаб, дори и в България. То е оригинално, интересно. Работи изключително много не само в игралното кино, но и в документалното, и в анимацията. Много активно по отношение на телевизионните продукции корейското кино работи и в създаването на сериали, които се доближават много до игралния филм. Това каза доц. Андроника Мартонова, Институт за изследване на изкуствата, специалист по азиатско кино и визуална култура на Азия, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров. 

"Основните пазари са на първо място паназиатската общност - Япония, Китай, Югоизточна Азия. Доста често се случва така, че в боксофисите в Япония и Китай първото място може да заеме корейски филм. Това не е учудващо явление. Корейското кино е много популярно и там, където са азиатските диаспори, например в САЩ то е много търсено, защото корейската диаспора е много активно представена. Не трябва да пропускаме и една много голяма страна като Казахстан, където също има много голяма корейска общност". 

Тази сериозна индустрия е плод на изключителна работа на Южна Корея  за промотиране на своята културна идентичност, създаване на една много разпознаваема и много работеща филмова индустрия, която се нарича "корейски кинофеномен" или "корейска нова вълна", която допринесе за раждането на това културно течение, което е абсолютен културен феномен, наречено "Халю", каза събеседничката.

"Халю е популярната корейска култура, в която не са само мейнстрийм филмите, само всички артефакти от аудиовизуалното пространство, но също така попзвездите, корейската музика, а от там и всичко, свързано с целия маркетинг около Корея се оказва много популярно и печелившо". 

Целият този интерес има ефектът на снежната топка - все повече и повече се развива, но това е една много добре измислена културна политика на Република Корея, която започна през 80-те години на XX век, подчерта Мартонова. "Тази политика започна с промяна на филмовия закон и цялостното функциониране на филмовата индустрия".

Каква е тайната на корейския успех в киноиндустрията? 

Повече вижте във видеото.