В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Новините, които ни вълнуваха през изминалата седмица

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, 12.03.2018

12:57 | 12 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

По данни на НСИ през четвъртото тримесечие на 2017 икономиката на България се разширява с 3,5% на годишна база, което е с 0,1 процентни пункта под експресната оценка за растеж от 3,6% от февруари и под ръста от 3,9% за предходния период. Това каза в седмичния си обзор главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

По думите му това е най-бавният ръст от второто тримесечие на 2015 насам.

„Основният двигател са покупките на домакинствата, които се увеличават с 3,6% на годишна база (4,6% през третото тримесечие). От друга страна обаче инвестициите отчитат по-силен ръст – с 4,5% (спрямо 4,3%)“.

Той обясни, че растящите заплати и заетостта движат търсенето на български стоки и услуги, но успоредно с това нагоре върви и вносът.

„Увеличението тук е с 8,3% спрямо същия период на 2016. В същото време обаче темпът на годишно нарастване на експорта се забавя от 4,1% през третото тримесечие до едва 2% през последните месеци на 2017“.

Попов цитира и данни на Deloitte, според които към края на 2016 България е сред лидерите по лоши кредити в региона на Централна и Източна Европа.

„Българската народна банка издаде предварителни одобрения по искането на Българо-американска кредитна банка (БАКБ) и на Инвестбанк за пряко придобиване на акциите на Търговска банка „Виктория“. Мажоритарни собственици на кандидатите са Петя Славова и Цветелина Бориславова“.

„Европейската комисия обяви през седмицата в анализа си на икономическата и социална ситуация в държавите членки от ЕС в рамките на Зимния пакет на европейския семестър, че България бележи напредък по отношение на преодоляването на икономическите дисбаланси“, каза още Попов. 

Какво да очакваме през следващата седмица?