В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Финтех компании VS банки - стремеж към по-добри финансови услуги

Мартин Богданов, управител на Paysera България, и Ивайло Иванов, изпълнителен директор на iuvo, В развитие, 01.03.2018

14:12 | 1 март 2018
Обновен: 15:12 | 1 март 2018
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Разликата между една финтех компания и типична търговска банка, е, че финтех компанията се фокусира върху даден продукт или услуга, докато банката се опитва да поддържа множество продукти, за множество клиенти и да прави цялостно обслужване. Това каза Мартин Богданов, управител на Paysera България, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

„Дейността на банката е свързана с достатъчно голяма клонова мрежа и достатъчно много хора, които да работят. А финтех индустрията по принцип предлага в повечето случаи всичко онлайн, т.е разходи за клонова мрежа, хардуер за персонал и т.н са сведени до минимум“.

По думите му идеята е всичко това да не бъде прехвърляно като цена към крайния клиент. Това според него е една от съществените причини финтех компаниите да успяват да минимизират разходите и да предложат по-добри условия.

Ивайло Иванов, изпълнителен директор на iuvo, от своя страна каза, че средата на финтех услугите е много по-конкурентна, отколкото на традиционните услуги.

„Така нареченият switching cost се свежда просто да това да отвориш нов раздел на браузъра и да изтеглиш следващото приложение, което предоставя услуга, която търсиш“, добави още той. 

„Това ни прави естествено по-насочени към нуждите на клиента и към това да следим тенденциите в неговите желания. Съответно да реагираме максимално бързо на това, което виждаме на пазара. Нуждата да бъдем толкова гъвкави ни кара да работим по-ефективно, отколкото традиционните финансови услуги“.