В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Анализаторите не очакват, че нещо може да спре ръста на Nvidia

Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в DeltaStock, "В развитие", 21.06.2024г.

17:45 | 21 юни 2024
Обновен: 21:51 | 23 юни 2024
Автор: Антония Косева

Nvidia за кратко тази седмица стана компанията с най-висока капитализация в света след като изпревари Microsoft. От началото на година акциите на производителя на чипове са поскъпнали със 172%, с 204% за 12 месеца и с впечатляващите 350% за 5 години. Вчерашната сесия, обаче, показа спад от 3,4%, което върна Nvidia отново на второто място по пазарна оценка. Това разказа Ивайло Чаушев, главен пазарен анализатор в DeltaStock, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Факторите за важността на пазарната капитализация са няколко. Един от най-значимите е, че се включват в индексите NASDAQ и S&P. Колкото по-голяма е пазарната капитализация на една акция, толкова повече тя влияе на самия индекс. 

„Тази година в S&P 60% от ръстовете са породени от седемте най-големи компании.“

Ребалансиранията на компаниите се случват на три месеца, затова е много важно отблизо да се следят. Трите най-големи дружества, Nvidia, Apple и Microsoft са с много близки резултати и определено се очаква надпреварата за първото място да е оспорвана. 

„В момента се очертава състезанието да бъде към пазарна капитализация от 4 трилиона долара.“

Срокът, в който това ще се постигне, е много спорен, тъй като темповете, с които компаниите, особено Nvidia, се развиват са динамични. 

Последните 2-3 месеца бяха с изключително агресивни ръстове за Nvidia, особено след сплита на акциите. Според Ивайло Чаушев темповете на растеж ще са една идея по-бавни, но все пак ще има място нагоре, особено след като започват да използват изкуствен интелект, за да оптимизират процеса по създаване на чипове.

Има няколко фактора, които доведоха до това агресивно рали при компанията. Първо нейната печалба се изстреля главоломно с производството на чиповете. Nvidia стана лидер на пазара и бидейки на мястото си, тя може да продава продуктите си на високи цени. 

По прогнози на компанията всяка година ще могат да изкарват на пазара по един нов чип.

На въпроса дали има нещо, което може да спъне растежа на дружеството, Ивайло Чаушев отговори, че сериозни разпродажби при потенциални сериозни спадове, могат да са фатални за компания като Nvidia. Това, което видяхме от федералният резерв, че за тази година се очаква едно сваляне на лихвите, така че не се очаква това да има влияние върху Nvidia.

Как ще се развият оставащите месеци за компанията? Ще останат ли на върха? Кои са новите технологии, които ще видим от тях?

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.