В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Visteon откри лаборатория за €10 милиона в София

арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България, „В развитие“, 05.04.2024 г.

17:00 | 5 април 2024
Обновен: 17:36 | 5 април 2024
Автор: Антоанет Василева

Автомобилната индустрия в България и по-специално секторът, който е насочен към електромобили, се развива доста добре. Днес се откри нова лаборатория в София за тестване на различни електронни компоненти на компанията Visteon, която е майката на фирмите, които се занимават с автомобилен софтуер в България. Изграждането на тази лаборатория е сериозна инвестиция от порядъка на 10 млн. евро, където освен да се създава софтуера и електрониката, тя да бъде тествана в реални условия. Още няколко компании планират създаването на още по-големи лаборатории от тази и това бележи следващата стъпка в развитието на индустрията. Това коментира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

На 22 април друга ключова компания в сектора на електромобилите японската Nidec, която вече има развоен център у нас, ще открие втори. Nidec е третият по големина производител на електромотори в света и е избрала България като единственото място за развойна дейност  в Европа, изтъкна Станиславов.

По отношение на инвестициите Станиславов посочи, че все още се водят разговори за привличането на такива за производство на литиево-йонни батерии. Общата политическа атмосфера у нас не ни помага, но сега е правилният момент и нашата страна трябва да вложи всички възможни усилия, за да привлече няколко стратегически инвестиции, които са от порядъка на милиард нагоре.

Пазарите на производители на високи технологии и на мобилни телефони и този на автомобили са неразривно свързани. Samsung и неговите дивизии са едни от най-големи доставчици в автомобилната индустрия. До някаква степен това се отнася и за Apple. За разлика от тях обаче Xiaomi успя да произведе цял автомобил, който да представи в края на март. Те успяха да представят най-забележителния модел, който се е появявал след Tesla Мodel 3. Този модел има потенциал да бъде в топ 5 на най-продаваните автомобили в света в следващите 2 години, подчерта Станиславов.

При съвременните автомобили над 50% от печалбата е в софтуера и електрониката. Производители като Samsung и Apple могат да печелят много добре от тази индустрия без да се налага да произвеждат и останалата част от автомобила. Вероятно това е и причината Apple да прекрати проекта за собствен електромобил, смята Станиславов.

Изграждането на завод ще бъде една от пречките пред масовото налагане на автомобила на Xiaomi, тъй като за продажбата на половин милион автомобила годишно, трябва да има съответната инфраструктура за производство, добави още гостът.

„Xiaomi правят една мини революция, тъй като са създали автомобил, чиито технически параметри не се отличават съществено от електрическия автомобил Porsche Taycan, като в някои отношения той дори изпреварва Porsche.“

Xiaomi ще предизвика ожесточена ценова война, при която в следващите 3 години ще станем свидетели на драстично поевтиняване на електрическите автомобили. Още през 2025 г. електромобилите ще бъдат по-евтини за закупуване от конвенционалните благодарение на производители като Xiaomi, заяви Станиславов.

„Предстои демократизирането на електрическите автомобили и това е следващата голяма крачка те да достигнат до много по-голям процент от населението на света.“

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.