В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Китайски автомобилен гигант иска да инвестира в завод у нас

Юлиян Чебишев, представител на Voyah в България, „В развитие“, 29.03.2024 г.

18:30 | 29 март 2024
Обновен: 09:44 | 1 април 2024
Автор: Антоанет Василева

Делегация от китайската Dongfeng идва в България през април, за да договори условия за изграждане на завод в Бургас и да се запознае с бизнес и инвестиционната среда. България е напълно готова да поеме подобна инвестиция от голяма корпорация, тъй като имаме добре развита данъчна система и инфраструктура. Dongfeng е третата най-голяма корпорация в Китай. Бургас е добър избор за локация поради местоположението си, наличието на пристанище и магистрална връзка със Западна Европа. Това заяви Юлиян Чебишев, представител на Voyah в България в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Политическата ситуация у нас неминуемо би създала проблем за преговорите с китайската делегация, защото дори не знаем към средата на април кои биха били отговорните държавници, които да водят преговорите от българска страна, подчерта Чебишев.

Според Чебишев стратегията за преговорите трябва да започне от общинско ниво и да се стигне до по-високо. Това би дало време да се наместят пластовете в политиката и България да се установи с конкретна позиция като преговори на държавно равнище.

Италия отдавна цели да привлече различни автомобилни производители след като намаля значението на много от производствените мощности на Stellantis в страната им. Италия би искала да се възползва от тренд, който върви в момента, на навлизане на китайските производители в Европа, коментира Чебишев.

„Заплахата от страна на ЕС относно тарифите на китайските автомобили няма да се реализира. Тя по-скоро служи за забавяне и отблъскване на китайската автомобилна индустрия в Европа така, че традиционните производители да имат повече време да компенсират своето изоставане по отношение на електрификацията.“

Много от изпълнителните директори на европейските производители като BMW и Mercedes твърдо застават на позицията да не се налагат такива утежняващи мита на китайската индустрия. Друга ключова причина е и фактът, че една трета от продажбите на тези автомобилни компании са в Китай. Това би бил наистина сериозен удар срещу европейските производители и Европа, защото голяма част от традиционните модели на европейски автомобилни марки, се произвеждат в Китай и се внасят в Европа. Това е нож с две остриета, който Европейската комисия не би извадила, смята Чебишев.

По отношение на определящите фактори при избор на електромобили на първо място Чебишев посочи цената, а след това зарядната структура и държавните субсидии. Наблюдава се забавяне последните няколко месеца, но то се дължи на структурните тенденции в развитието, а именно изчезването на т.нар. early adopters, които бяха първата вълна купувачи на електромобили. В момента е период на плато, което чака да дойдат масовите потребители на електрически автомобили. Именно тук се намесват китайските производители и тук е надеждата за поевтиняване на електромобилите, което най-вероятно ще се случи.

„Без да има паритет на цените между колите с двигатели с вътрешно горене и електромобилите, то масовите потребители няма да могат да влезнат на този пазар. Годината, в която ще видим този паритет, е 2027-а.“

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.