В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Руската икономика и дълговото й бреме

Кузман Илиев във В развитие, 28.12.2016

12:47 | 28 декември 2016
Автор: Кирил Петков
Кузман Илиев, пазарен анализатор, водещ на предаването Boom & Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Кузман Илиев, пазарен анализатор, водещ на предаването Boom & Bust. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заради икономическата глобална конюнктура немалко пазарни играчи поемат сериозен риск да инвестират в руски суверенен дълг, в активи, деноминирани в рубли. Те постигнаха 35% възвращаемост тази година. Пазарът на акции е нагоре с над 20%. В момента това изглежда много разумно. Въпросът е дали е разумно да дадеш парите си във властта на руското правителство, което може да се изкуши да обезцени валутата тогава, когато сметне за нужно. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев, Boom&Bust, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Димитър Вучев.

„Ресурсът на вътрешните спестявания се насочва към популистко политическо харчене, а не към частното харчене, коригирано от пробата и грешката. Това минира възможността за чист икономически ръст и насочва Русия към една дългова спирала, от която никой не бяга“.

Големият залог пред руската икономика бе от къде ще се финансират публичните инвестиции, което да доведе до стимулиране на растежа, каза Илиев.

Обострянето на проблема стана факт, когато паднаха цените на петрола, а две трети от приходите на хазната в Русия идват от продажба на петрол, в комбинация със санкциите, които доведоха до невъзможност да се ползва външно финансиране. Това застраши възможността да се финансират компаниите и държавата, обясни водещият на Boom&Bust.

„Това, което се случва в последно време, забелязахме го през 2016, а през 2017 ще го видим по-засилено, е че руското правителство се обръща към вътрешните пазари и спестявания. Правителството декларира да удвои вътрешните си емисии, като логиката е че този дефицит - 3,7 на сто - ще бъде покрит с нов дълг, но вътрешен, в рубли“.

Това е по-добрия вариант за правителството, защото лихвата зависи изцяло от местната централна банка, докато при външен дълг валутният риск е много сериозен, каза още анализаторът.

"Руското правителство смята, че лихвите практически няма да се покачат, но това говори зле за състоянието на руската икономика, защото за да стоят тези пари в банките, това означава, че в страната има режим на несигурност. Това се вижда и от резултатите на руската икономика, която расте анемично – с 1%".

Чрез предприеманите от правителството действия Русия ще постигне икономически ръст, който няма да бъде генеричен, а чрез харчове на правителството. Икономиката е много зависима от това, което прави правителството, допълни Илиев.

Вижте целия коментар: