В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Лихвите ще си останат високи поне още няколко месеца, сочат прогнози

Репортаж, "В развитие" 21.03.2024 г.

18:15 | 21 март 2024
Обновен: 18:44 | 21 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Не се очакват изненади в последния момент на заседанията на западните централни банки тази седмици. Те вероятно ще оставят основните си лихви непроменени. Независимо дали става въпрос за Федералния резерв (Фед) в САЩ или за Английската централна банка (АЦБ), статуквото би трябвало да се запази още няколко месеца, прогнозират от iBanFirst. 

На заседанието тази сряда лихвите в САЩ бяха оставени без промени и се очаква това да се повтори и през май. Според пазарните участници вероятността за намаляване на лихвените проценти през май е едва 16%. Фед няма причина да бърза – икономиката на САЩ се справя добре и се очаква растежът да достигне 2% през първото тримесечие, коментират от iBanFirst.

Американските домакинства продължават масово да бъдат консуматори, като задлъжняват или получават държавни помощи. Потреблението остава основният двигател на американската икономика.

Пазарът на труда също се развива добре. Наемането на служители в публичния сектор би трябвало да се увеличи, което настъпва по-късно, отколкото в частния сектор.

Устойчивата инфлация е аргумент в полза на трайно високи краткосрочни лихвени проценти. Инфлационният натиск се проявява предимно в сектори като туристическите услуги, медицинските разходи, цените на храните и горивата. Базисната инфлация, изравнена за три месеца и по-представителна за динамиката на цените, се ускори през февруари от 4% на 4,4%. Шестмесечният показател възлиза на 3,8%.

Тази седмица няколко големи международни банки коригираха прогнозите си относно първото понижение на лихвените проценти в Обединеното кралство. Morgan Stanley смятат, че понижение на лихвите от страна на АЦБ може да се наложи още през май. Citigroup вече предвиждат юни, а не август. Би било разумно, Обединеното кралство да съгласува фазата си на намаляване на лихвените проценти със САЩ и Еврозоната. Частичната парична координация би трябвало да ограничи влиянието на лихвения диференциал върху движението на валутите

Японската централна банка може най-накрая да нормализира паричната си политика на заседанието си на 18 и 19 март. Слуховете на пазара са за повишение на лихвените проценти с 10 до 15 базисни пункта - сигнал за края на отрицателните лихвени проценти. Моментът е идеален. Увеличението на заплатите, договорено между профсъюзите и големите компании (средно с над 5%), би трябвало да позволи окончателно да се сложи край на дефлацията и да подкрепи вътрешното потребление, което малко изостана в края на 2023 г. Има надежда, че това ще обърне низходящия тренд на йената. Ефективният обменен курс на японската валута е на най-ниското си равнище от края на 70-те години на миналия век. Институционалните инвеститори са позиционирани така, че да продават валутата на рекордни нива. Предстои дълъг път преди поскъпването на йената да продължи в дългосрочен план. Затова ще е необходимо много по-значително повишение на лихвените проценти от обявеното. Очевидно е, че в момента това не е на дневен ред. ЯЦБ е известна с политиката си на малки стъпки и търпение.

Целия репортаж вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.