Розенбърг от BlackRock за ефекта на Фед върху държавните ценни книжа

Джефри Розенбърг, мениджър портфейл BlackRock

11:45 | 21 март 2024
Обновен: 11:54 | 21 март 2024
Преводач: Силвия Грозева
Розенбърг от BlackRock за ефекта на Фед върху държавните ценни книжа

Как се позиционирате след Фед? Какво правите?

Това показва асиметрията на пазарните движения.

Няма да го разберем, преди данните да го покажат. Но показва, че действията и наративът на Фед предизвиква хората да се насочат към един и същи тип търговия.

 Когато от другата страна нещо ви изненада, нещо, което сега може би е в процес на оформяне – не  казвам, че има такова нещо, но тогава се създава много по-мащабна обратна реакция.

Не мисля, че днес можеш да се позиционираш за това, защото трябва да следваш инерцията: ще съкратят три пъти лихвите и са доста оптимистично настроени. И както се видя от днешните пазари на акции, всички се върнаха обратно.

Но май не много хора се тревожат за отвързването на инфлацията. Май всички казват, че няма такъв риск в момента. Фед не се тревожи особено инфлационните очаквания да не излязат извън контрол. Всички са равни: това дава ли ви достатъчно увереност да купувате дългосрочни държавни ценни книжа, 10- или 30-годишни, с убеждението, че Фед наистина ще върне инфлацията на 2%?

Нека да изясним нещо. Не говорим за връщане на ръста на инфлацията. Става дума ако инфлацията не успее да падне на 2% така бързо, както очаква Фед. Така че да намалят лихвите толкова бързо, колкото се налага, защото повече се тревожат да не станат твърде ограничителни.

По-скоро става въпрос че не реагират според очакванията пазарите, а не за някаква голяма промяна в траекторията на инфлацията.

По втората част на въпроса ви. Това са супер интересни събития, по-малко от водещите новини, но променят дългосрочната точкова крива.

По реакцията на кривата забелязахме, че има опит да бъде направена по-стръмна. Повечето реакции бяха в предната й част. Но към нейния край забелязваме приближаване към по-високи лихви и позитивни движения на доходността.

Дали това е дългосрочната тема, че точката на приземяване не е толкова ниска, както днес си мислим? Дали е толкова ниска като преди ковид? Дали неутралната лихва няма да се окаже по-висока? И дали пътят на всички намаления на лихвите не е по-нисък?

И отгоре на всичко стоят всички фискални съображения относно обема дълг в частния сектор. И третото тримесечие, което спомена, свиването на баланса. По-малка подкрепа за поглъщането на целия този дълг.

Това предизвиква далечния край на кривата.

Така че тази срещата остава доста по-предизвикателна за лихвите по дългосрочния матуритет.