В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Задава се енергийна сделка за нов шистов гигант за $50 млрд.

Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, „В развитие“, 12.02.2024 г.

14:02 | 12 февруари 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Diamondback Energy Inc. и Endeavor Energy Resources са в процес на финални обсъждания на сделка, която би създала петролно-газов гигант на стойност над 50 млрд. долара. Сделката с акции и парични средства, която може да бъде обявена още в понеделник, ще бъде оценена на около 25 млрд. долара. Пазарната капитализация на Diamondback е 27,2 млрд. долара. Wall Street Journal съобщи за обсъжданията по-рано в неделя. Това коментира Антоанет Василева, Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ с водеща Веселина Спасова.

Представители на Diamondback и Endeavor, които са базирани в Мидланд, Тексас, не отговориха веднага на молбите за коментар от страна на Bloomberg.

САЩ са най-големият производител на петрол в света, което до голяма степен се дължи на трескавото сондиране в Пермския басейн в Тексас и Ню Мексико. Търсенето на петрол е голямо, въпреки усилията за отказ от него, като се очаква потреблението му да нарасне до 2030 г., а може би и след това.

Комбинацията от Diamondback и Endeavor ще бъде последното от поредицата големи сливания, които напоследък промениха корпоративния пейзаж в сектора на шистовия петрол в САЩ. През предходните 12 месеца Exxon Mobil Corp. се съгласи да придобие Pioneer Resources за около 60 млрд. долара, Chevron Corp. се съгласи да купи Hess Corp. За около 53 млрд. долара, а Occidental Petroleum Corp. постигна споразумение за закупуване на CrownRock LP за около 10,8 млрд. долара.

Вълната от консолидация бележи съзряването на шистовата индустрия, която преди беше фрагментирана, нямаше няколко играчи със значителен размер и трудно привличаше основни инвеститори. Сделките се сключват и поради желанието на някои от най-големите оператори да попълнят запасите си от земя, на която могат да се правят сондажи и фракинг.

Endeavor беше широко разглеждана като един от последните потенциални големи кандидати за консолидация в Пермския регион. Основана от Autry C. Stephens, тя остава един от последните големи производители, притежавани от близки собственици, и е привлякла интереса на Exxon, Chevron и ConocoPhillips.

Endeavor държи значителна позиция в Пермския басейн с права върху около 350 000 акра и произвежда около 331 000 барела нефтен еквивалент на ден, според данни на Bloomberg.

Друга водеща тема от терминала на Bloomberg e победата на на Александър Стуб, който бе избран за президент на Финалндия - най-новия член на НАТО, като се ангажира да превърне страната си в ядро на отбранителния съюз, който се стреми да държи съседна Русия на разстояние. 

Стуб ще стане 13-ият президент на скандинавската страна на 1 март, следвайки стъпките на Саули Ниинистьо като държавен глава - роля, в която основният фокус традиционно е да се гарантира независимостта и мира във Финландия, която е обградена от войнстващ гигант на изток.

Искам да видя Финландия в ядрото на НАТО. Ние сме доставчик на сигурност, а не потребител на сигурност. Нямаме ограничения за членството си в НАТО. Имаме една от най-силните отбранителни способности в Европа и сме актив в областта на сигурността в НАТО“, заяви Стуб пред репортери след победата си.

55-годишният бивш министър-председател представлява приемственост във външната политика и политиката на сигурност, като се фокусира върху подкрепата за Украйна и интегрирането на Финландия в Организацията на Северноатлантическия договор, към която тя се присъедини през април.

Той спечели 51,6% от гласовете на втория тур в неделя срещу съперника си Пекка Хаависто. Изборите бяха най-напрегнатите от 2000 г. насам, когато Таря Халонен стана първата жена президент на Финландия.

Когато Швеция се присъедини, алиансът ще контролира голяма част от Балтийско море

През шестгодишния си мандат президентът ще изпълнява функциите на висш дипломат и върховен главнокомандващ на отбранителните сили на страната, като ще работи в сътрудничество с правителството за управление на външните отношения. Във вътрешнополитически план правомощията на президента са ограничени.

Повече от водещите теми от Терминала на Bloomberg гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.