В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Испания след амнистията за сепаратистите крие много подводни камъни

Владислав Пунчев, журналист, "В развитие", 20.11.2023 г.

15:40 | 20 ноември 2023
Автор: Даниел Николов

Испания преживява елементи от българския политически живот от последните две години, като се размина само за десет дни с нови предсрочни избори. Това стана благодарение на четири месеца преговори, след които премиерът Педро Санчес получи крехка подкрепа за нов мандат, но с цената на закона за амнистия за сепаратисти, които през изминалото десетилетие застрашаваха целостта на страната. Амнистията вече предизвика повече от две седмици на демонстрации, коментира журналистът Владислав Пунчев в предването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

С подкрепата на каталунските сепаратисти и баските националисти Санчес ще представи новия кабинет в понеделник. Въпреки по-ранното обещание да намали броя на министрите, премиерът все пак реши да запази министерствата на 22 и ще запази и по-голямата част от висшите министри.

"Полемиката е много голяма и обществото и политическият елит са наистина разделени заради това тежко споразумение [със сепаратистите], което крие много подводни камъни."

Някои от новите предложения на Санчес са откровено популистки, коментира Пунчев. Премиерът обеща безплатен обществен транспорт за нови социални групи, да удължи намаления ДДС за храните, и допълнителни помощи за изтеглилите ипотечни кредити.

"Санчев обещава да вдигне и прага на бедност, което не е изненада за един социалист, но знаем, че накрая някой друг плаща сметките за беплатните придобивки."

Споразумението за амнистия срещу подкрепа може да е политическо самубийство за Санчес, тъй като не може да се прогнозира какво може да поискат подкрепящите го, за да продължат тази подкрепа и в бъдеще. Премиерът беше силно против всякакви отстъпления пред сепаратистите, напомни Пунчев, а сега най-облагодетелстван от споразумението ще се окаже каталунският лидер Карлос Пучдемон, по чието време се проведе последният референдум за независимост на Каталуня.

"Пучдемон се връща едва ли не триумфално, няма да бъде преследван, дори още преди да бъде приета правната норма, която обещава амнистията."

Споразумението предвижда, че ако Каталуня продължи с процеса по отделяне, това ще става в рамките на испанската конституция, и освобождава от съдебно преследване не само Пучдемон, но всички замесени в отделянето на Катлауня от 2012 г. насам.  

"Не изключвам да има и по-нататъшни условия. Освен това, не са само сепаратистите в Каталуня - да не изключваме и баските националисти, които също подкрепиха Санчес."

Санчес иска "Испания на прошката" с тази амнистия, но освен протестиращите граждани, има протести и от страна на съдебната власт и политици, които казват, че законът заплашва разделението на властите. Oпонентите на премиера вече го нарекоха "предател", напомни Пунчев.

Какви са коментарите в ЕС за случващото се и какво включва законът за амнистията може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.