В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Близо половината от хотелите или не са повишавали цените, или са ги увеличили слабо

Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, "В развитие", 26.06.2023 г.

16:36 | 26 юни 2023

Близо половината от хотелите или не са повишили цените на нощувките в сравнение с миналата година или са ги повишили с 10-15%. Приходите нарастват средно с 10-15%, като подобен е и ръстът в заетостта. Една трета от хотелиерите декларират, че се справят по-добре в сравнение с 2019 г., но войната и инфлацията в Европа продължават да имат негативен ефект. Летният туризъм вероятно няма да достигне нивата от 2019 г., докато при целогодишния спа и градски туризъм вече се надскачат нивата от годината преди пандемията. Това показват данните от национално допитване до мениджъри и собственици на хотели, направено в началото на юни, които коментира Георги Дучев, изпълнителен директор на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"От гледна точка на бизнеса повишението е недостатъчно и известна степен закъсняло. Преди една година отново имаше такова повишение, свързано с инфлацията... Сега повишението е свързано с фактора "хора" - човешкият ресурс в хотелиерството поскъпва значително над тези нива  от 10-15% и това е свързано пряко и с хотелския продукт. Няма как да имаме добър продукт, ако хората, които работят в хотелите, не са доволни. Това поскъпване е здравословно за бизнеса и добре за потребителите."

Някои хотели задържат цените за сметка на маржа и залагайки на по-висока заетост, докато други залагат на адекватно увеличение и запазване или лек спад на заетостта. Според Дучев увеличението не е особено голямо, особено на фона на 30-50% ръст в цените в Гърция и Турция.

"Въпреки този ръст на цените, те успяват да поддържат много сериозен ръст на нощувките - тази част от уравнението при нас се губи."

Летният сезон може да бъде и по-добър от очакването, но за това трябва предварително планиране, а не да се разчита на шанса, каза Дучев. България на практика отсъства като дестинация на чуждите пазари и продължава да няма стратегия за развитие на ниво държава, добави той. Браншът очаква новото правителство да се активизира в различните посоки, които изостават или са били напълно неглижирани.

"Министерството на туризма трябва да направи един стегната и ефективна стратегия за позициониране на България на международните пазари и в страната. Трябва да се работи проактивно и с други министерства, от които зависи решението на въпроси с визи, инфраструктура, с овехтелия Кодекс на труда, който спъва наемането на определен тип кадри."

Липсата на работна ръка е основно предизвикателство, като решението на проблема вече не се търси само чрез по-високи заплати, показва проучването. От една страна това може да е и заради намалелите приходи, коментира Дучев. Според него бизнесът не успява добре да представи допълнителните ползи от работата в хотели пред потенциални кандидати - като редицата умения, които могат да бъдат полезни в много други сфери.

"Нараства делът на хотелиери, които смятат, че трябва да работят активно за привличане на млади хора - ученици от горните класове, студенти - защото това е работа до голяма степен за млади хора и като първа работа тя е много добра за тях."

Несигурната политическа среда и липсата на предвидимост са сред другите основни предизвикателства пред хотелиерите, добави Дучев.

Повече за резултатите от проучването може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.