В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Газът в Европа поскъпна в очакване на ниски температури и високо търсене

Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, "В развитие", 01.12.2022 г.

15:35 | 1 декември 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Газът в Европа поскъпна с 13% заради прогнозата за по-студено време, но континентът изглежда разполага с повече от достатъчно газ за цялата зима, дори и ако Русия напълно спре доставките. Това се твърди в последната прогноза на BloombergNEF, каза Наталия Княжевич, Bloomberg News - Ню Йорк, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

Но за останалата част от сезона зависи какъв ще е спадът в търсенето особено сред търговските и крайните потребители на дребно.

Спадът в търсенето достигна пик малко под 30% през първата седмица на ноември. Тази силна реакция на потребителите вероятно беше предизвикана от нетипично високите температури в началото на месеца. Но дори и със застудяването на времето, този спад си остава около 20%.

Налице е значителна волатилност заради конкуренцията за газ между Европа и Азия. Засега апетитът на Китай към втечнения газ е ограничен заради пониженото търсене и високите международни цени. Вносът на LNG е намалял с 22% до октомври. Има и преминаване към по-евтини алтернативи, включително местно производство на газ и въглища.

Китай е изправен пред първия си годишен спад в търсенето на природен газ от четири десетилетия. Вносителите също предпочитат втечнен природен газ, осигурен с по-дългосрочни договори, за да се избегне нестабилността на цените, както и доставките по тръбопроводи от Русия.

Суровият петрол WTI надхвърли 80 долара за барел. Вчера WTI отчете най-големия скок в рамките на деня от началото на ноември. Търговците виждат два дни на активни покупки, водени от очакванията за повторно отваряне на Китай.

По отношение на вноса на суров петрол - той беше по-висок през последния месец, но това може да се обясни с увеличената квота за рафинериите. BNEF обаче съобщи, че китайските рафинерии са намалили темповете си на работа поради по-слабото вътрешно търсене на петрол.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.