В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Тенденцията с увеличаването на лошите бързи кредити в България в бъдеще ще се засилва

Стойне Василев, финансов консултант и основател на Smartmoney.bg, във "В развитие", 29.11.2022

16:35 | 29 ноември 2022
Обновен: 09:38 | 2 декември 2022
Автор: Галина Маринова

Все повече домакинства не могат да обслужват задълженията си. Тенденцията с увеличаването на лошите бързи кредити ще се засилва в бъдеще. Този тренд се задълбочава и постепенно ще обхване потребителските кредити, а след това най-вероятно и част от жилищните. Това каза Стойне Василев - финансов консултант и основател на Smartmoney.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Надявам се банките сега да са преценили по-добре рисковете си и да не се увеличава опасно дела на необслужваните кредити. Това, което повечето икономисти очакват, е че през 2023 година ние ще навлезем в рецесия. Ще има забавяне в икономиката, а за обикновения човек това означава намаляване на доходите, много хора ще останат без работа, ще се намалят бонусите и ще отпаднат част от социалните придобивки. Тогава хората, които не са си направили добре сметката, ще имат проблеми. Ще пострада и банковата сфера и икономиката като цяла. Не искам да съм песимист, но ние сме в началото на този процес и е добре да го следим".

При рецесия и особено при стагфлация, когато има намаляване на БВП и в същото време висока инфлация, което се очаква в следващите 5-10 години да е над средноисторическото ниво в Европа, е добре да помислим по-рано за оптимизиране на нашите разходи и особено в частта с кредитите, каза Василев. 

Един по-висок процент на необслужвани кредити при институции, които отпускат онлайн и бързи кредити е заложен в самия бизнес модел, защото по-високата лихва компенсира загубите, подчерта експертът. Той добави, че при банките, на фона на сериозната конкуренция в България, която е намалила драстично лихвите (и ние се доближаваме до нивата в Централна Европа и Скандинавските страни), един висок процент на необслужваните кредити наистина може да окаже сериозно влияние върху цялата система.

"Високата конкуренция притиска банките и те се борят за всеки човек, склонен да тегли кредит", но те трябва да преосмислят кредитната си политика, за да не може физическо лице с много кредити, особено такива, които в миналото са излизали в просрочие, да може да тегли нови кредити, подчерта Стойне Василев. По думите му ако по-високият процент необслужвани кредити не е заложен във финансовия модел, това ще доведе до проблеми, каквито имаше след кризата от 2008 година.

"Делът на необслужваните бързи кредити в момента е около 8% и не можем да говорим за висок процент. Дори и при потребителското кредитиране този процент през 2008 година беше много по-висок", допълни събеседникът. Това увеличение на необслужваните кредити сега се дължи на по-високата инфлация, докато при предишната криза бе свързано с криза в икономиката – рецесия. При кредитните компании, специализирани в онлайн и бързи кредити такова ниво от необслужвани кредити е заложено в техния бизнес модел и не можем да говорим за системен риск.

Банковият сектор и БНБ следи този процес, защото ако увеличението и този тренд се запази, това ще е сигнал за преоценка на скоринг системите за кредитиране, защото банките са много по-консервативни по отношение на кредитирането, каза гостът. При тях 8-10-12% представляват вече доста сериозен системен риск за банковата система, особено когато започнат да се увеличават необслужваните жилищни кредити.

Когато навлизаха на българския пазар, бързите кредити се използваха за кредити до заплата или за изплащане на някаква битова техника, каза финансовият консултант. "Взимаха се краткосрочно - до няколко месеца или година. Сега най-голям е делът на кредитите, които са за над пет години, а средната сума също се увеличава и в момента е над 10 000 лева".

Тези кредити стават все по-удобни, заяви събеседникът. По думите му "те са добър продукт и имат място на пазара", но само ако се спазват стриктно условията, защото "повечето дружества имат много високи наказателни такси и лихви". Измества се малко целта на това кредитиране - от малки суми за краткосрочно кредитиране към по-големи суми и все по-дълги срокове за изплащане. 

Инфлацията превръща ли кредитите, които се теглят сега, в евтини кредити или увеличението на лихвите, което предстои, ще доведе до невъзможност за изплащане на кредитите и увеличаване на дела на необслужваните заеми? Идват коледните празници писмата са дълги а цените на детските джаджи са много високи как да не разочароваме децата и да спасим домакинствата от разоряване?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.