В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Развиващите се икономики ще са в по-добра позиция от развитите в предстоящата криза

Андрей Радулеску, ръководител отдел "Макроикономически изследвания" в Banca Transilvania, "В развитие", 22.09.22

16:48 | 22 септември 2022
Обновен: 18:09 | 22 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Затягането на паричната политика в САЩ и ЕС и вероятната рецесия ще се отразят на кредитирането в развиващите се страни, но за разлика от кризата през 2008 г. сега те са много по-независими и устойчиви на шоковете, които предстоят. Това коментира Андрей Радулеску, ръководител отдел "Макроикономически изследвания" в Banca Transilvania, в ефира на предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Много от развиващите се икономики не зависят толкова от външни парични потоци и затягането на паричната политика няма да се отрази толкова силно както през 2008 г. Вероятността за рецесия в развиващите се страни също е голяма, но някои имат достатъчно ресурси, за да я избегнат“, смята той.

Според него има висока вероятност за рецесия и в тези развиващи се икономики, но много от тях могат да избегнат рецесията в краткосрочен план. "Те си взеха урок от голямата криза през 2007 г. В Европа тя продължи много дълго, тя влезе в пост кризисния цикъл чак през 2013 г. Сега един от най-добрите примери е Румъния, която отново е изправена пред дефицит, но в момента икономиката не е така зависима от външни валутни потоци, а корпоративния сектор е много силен", казва той.

По отношение на България и Румъния Радулеску отбелязва, че икономиките ни се справят добре като динамика на БВП на глава от населението.

„В Румъния имахме повишение на чуждите инвестиции с 5.5 млрд. евро до юни тази година, и аз съм оптимист за нашите икономики. България влиза в еврозоната, което е много положително за страната в бъдеще“, подчертава той. „Трябва да увеличим шансовете на икономиките на Източна Европа, да се опитаме да се възползваме максимално от промяната в световните икономики в следващото десетилетие. Ние сме на границата между евроатлантическия блок и евразийския блок, близо сме и до Близкия Изток. Трябва да се възползваме от геополитическите предизвикателства и да ги превърнем в предимства“, убеден е икономистът.

Гостът обаче припомня, че живеем в много предизвикателни времена от макроикономическа гледна точка заради натрупването на признаците за рецесия в САЩ и ЕС, като Европейският съюз е най-големият търговски партньор на България, Румъния и Източна Европа. „Трябва да се готвим за много трудна зима не само заради енергийния шок, но и заради други шокове“, предупреждава той.

По негови думи еврозоната вече е в рецесия, а световната икономика се е свила за 4-ти пореден месец през август заради влошаването на климата в производството и услугите. Ускоряване на инфлацията по света се отразява негативно върху разполагаемия доход на населението.

„В геополитически контекст страните от Еврозоната са по-зависими от вноса на евтин петрол и газ от Русия. От друга страна в Германия има и силна зависимост от износа на луксозни стоки към Китай и след като тези неща се сринаха, това вече има негативен ефект върху много икономики в Европа“, посочва Радулеску.

Според него централните банки на големите икономически блокове е трябвало да започнат с нормализирането на паричната политика по-рано, тъй като количественото разхлабване през последните 3 месечно е силно про-циклично и има негативен ефект. „Навсякъде има замразяване на правилата за дефицитите, защото трябва на всяка цена да се избегнат кризи като голямата рецесия през 2007-2008 г. Трябва да се приложат краткосрочни мерки, за да избегне силното свиване на потреблението, защото то е най-голямата част от БВП“, категоричен е икономистът.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.