В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Джанет Йелън призовава за намаляване на зависимостта от Русия и Китай в Брюксел

Делян Петришки, специален пратеник на Bloomberg TV Bulgaria в Брюксел, във "В развитие", 17.05.2022

17:15 | 17 май 2022
Обновен: 17:47 | 17 май 2022
Автор: Таня Жекова

В реч относно трансатлантическото сътрудничество и предизвикателства на икономическия форум във Брюксел, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън призова за намаляване на зависимостта на блока от Русия и Китай и за преход към икономическия модел с по-малка употреба и използване на енергия. Това каза Делян Петришки, специален пратеник на Bloomberg TV Bulgaria в Брюксел, в предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова. Петришки коментира пряко от Брюксел тазгодишния икономически форум.

Според него на този форум Йелън се очертава като важна личност в процеса на европейската интеграция и в подхода на търсене на сътрудничество със САЩ. В речта си тя говори в големи детайли за сътрудничеството между двете страни на Атлантика и за предизвикателствата на несигурното съвремие и геополитическите напрежения.

Тя подчертава необходимостта да се създаде ниско въглеродна и устойчива икономика и да се намали тази ресурсната, продуктовата и технологичната зависимост от Русия и Китай чрез развиване на многостранни вериги на доставки със страни, с които вече има изградено доверие. Въпреки това обаче Йелън не стига до крайности по отношение на Китай и смята, че Китай е склонен на сътрудничество „ако не допуснем допълнително разделение и убедим Китай, че е повече от важно да бъде с нас при намирането на решение за общите заплахи“.

Йелън говори и за предизвикателствата в атлантическото пространство със създаването на устойчивост спрямо следващи пандемии. Тя смята, че трябва да стъпим на опита ни от Covid пандемията, реакциите по време на тази пандемия. Очаква се обявяването на финансов механизъм в подкрепа на устойчивостта при пандемии и трансгранични заплахи като пандемиите.

Като четвърто предизвикателство Йелън посочи необходимостта за търсене на подкрепа в рамките на Г-20 и други подобни форуми за уязвими страни с ниски доходи при реакции в различни кризи, където несъмнено хуманитарната криза тъкмо назрява.

Йелън даде и множество примери, даващи индикация за силното сътрудничество и солидарност между САЩ и Европа. Тя посочи солидарността с Украйна на първо място и общите действия срещу Русия. Според нея сътрудничеството в подкрепа на Украйна е по-силно от всякога на фона на изолацията на Русия.

Тя даде пример и с реформата в международния данъчен режим на облагане от поне 15% корпоративен данък за големите международни компании, което по думите й не би било възможно, като се има предвид колко бързо се взе това решение, без диалог от двете страни на Атлантика.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.