В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Не регулации на банките, а развитие на фондовия пазар е необходимо на България

Инвестиционният анализатор Ангел Марчев в предаването В развитие, 07.10.2016

13:07 | 7 октомври 2016
Автор: Севделина Илиева
Инвестиционният анализатор Ангел Марчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инвестиционният анализатор Ангел Марчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ако искаме да подобрим финансовия сектор и да привлечем инвестиции, трябва да развием фондовия пазар, а не да правим още крачки към стягане и регулиране на банките. Това коментира инвестиционният анализатор Ангел Марчев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му банковата система у нас е стабилна, доверието на хората е "прекалено голямо до такава степен, че те дори при тези ниски лихви не търсят други възможности за инвестиране". Той обаче подчерта, че глобалните системни рискове влияят и на България, като регулациите и тук са станали много. "Едновременно с това ние индиректно страдаме от количествените облекчения на ЕЦБ", допълни анализаторът. 

Според него има две големи системни грешки, които важат за банковия сектор по света. Eдната са огромните регулации, с които трябва да се съобразяват банките, а другата - количествените облекчения, които създават огромната задлъжнялост в сектора. 

"Допълнително към това трябва да добавим и нивото на рискова обвързаност на доста западноевропейски икономики, при която по-лесно се разпространяват различни системни рискове", каза още Марчев. 

По думите му във връзка с възстановяването от кризата американските банки използват предимството на икономиката на страната и това, че са гръбнакът на световната банкова система. 

Вижте целия разговор във видеото: