В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Никой не говори за финансирането на предизборните кампании и това ще се отчете в доклада на ОССЕ

Посланик Ян Петерсен, ръководител на мисията на ОССЕ/СДИПЧ, "В развитие", 24.11.2021

14:30 | 24 ноември 2021
Обновен: 16:49 | 24 ноември 2021
Автор: Георги Карамфилов

Акциите срещу купуване на гласове използваха ли се за сплашване и от къде идва финансирането на партиите?

Тази година за трети път се прави наблюдение и оценка на изборите в България. Успели сме да надградим постигнатото от предходните две мисии на ОССЕ. Някои от рамките дори са същите и е лесно да се направят изводи. Това заяви Негово Превъзходителство посланик Ян Петерсен, ръководител на мисията на ОССЕ/СДИПЧ, в специално интервю за предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки. 

Този път ОССЕ няма да имат публични изяви и предварителен доклад преди пълния, заяви посланикът. Той допълни, че цялостният доклад ще излезе след 2 месеца, а също и че мисията е била "по-скоро с цел оценка и пресконференция няма да има".    

“Стандартите като правото на сдружение и свободата на изразяване бяха гарантирани по време на предизборната кампания в България. Не мога да кажа, че чух някакви възражения от страна на участниците в мисията относно изброените критерии.”

Посланик Петерсен допълни, че неговата организация не наблюдава гласуването по време на българските избори извън граница. Подобна операция би била твърде мащабна, заключи той. Той е на мнение, че избирателите са разполагали с широк набор от възможности да се запознаят с кандидатите за власт и с техните посланията. Неговото заключение е, че изборите са били добре отразени. 

“Имаше въпроси относно това, че е имало само един дебат между кандидатите за президентската позиция. Но е важно да споменем, че този дебат бе гледан от 1,2 млн. души, което означава, че електоратът е имал възможност да се запознае с посланията на кандидат-президентите.”

Посланик Петерсен коментира още, че до голяма степен кампанията е била водена в социалните мрежи. Този подход според него е средство, чрез което политиците достигнат до нови избиратели, особено по-млади.

Социалните мрежи "откриват възможности, но те не изключват останалите способи за общуване с избирателите.  Вероятно, във време на COVID-19, където големите митинги не са вариант, другите (допълнителните) форми на общуване стават много значими.”

Акцент в разговора бе и купеният и контролиран вот. Според Ян Петерсен в България масово има усещането, че гласове продължават да се купуват и на това трябва да се сложи край. Той посочи, че главният прокурор Иван Гешев е започнал съдебни дела за купуване и продаване на електорални гласове. 

“Знаете, че непосредствено преди изборите полицията извърши масова операция. Някои от претендентите нямат проблем с това, подкрепят я. Други обаче се усъмниха дали не е прицелване по нечестен начин за сплашване на техните избиратели.” 

Подобно нещо повдига въпроси относно фундаменталните права и е нещо, към което ОССЕ ще се върнат в крайния вариант на доклада. Друг фактор, който прави впечатление е, че масово няма коментари от страна на политическите парии откъде идва финансирането на тяхната кампания. 

В заключение посланик Ян Петерсен заяви, че ЦИК и отделните РИК-ове са се справили добре с администрирането тези избори ефективно, посрещайки правно заложените крайни срокове. Използването на машини като средство за гласуване също се е отразило позитивно, но ОССЕ все пак ще публикува и някои препоръки в пълния доклад, когато той бъде завършен. 

Целия разговор можете да чуете във видеото

Всички гости на предаването "В развитие" можете да видите тук