В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Целта нулев дефицит

Ангел Марчев, инвестиционен консултант, В развитие, 19.02.2016

20:36 | 19 февруари 2016
Автор: Investor.bg
Ангел Марчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Ангел Марчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Излизането на Великобритания от ЕС по-скоро е лоша новина за ЕС. Великобритания има какво още да спечели от членството си в него и най-вероятно няма да се случи Brexit, коментира Ангел Марчев, инвестиционен консултант, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира очакванията за българската икономика в дългосрочен план, поставяйки фокус върху огромния дълг и влошения инвестиционен климат.

От финансовата криза през 2008 насам българското правителството започна да показва признаци на наркотична зависимост от дългове. Тази тенденция е опасна. Видяхме как може да завърши в съседна Гърция, където дълговата спирала продължава. Ситуацията в Гърция е такава, че данъците трябва да се вдигат неимоверно много. Ясно е, че дълго време гръцката икономика ще бъде в партер. Нулевият дефицит е добра цел. Проблемът обаче не е финансов или икономически, а политически, коментира Марчев.

Централните банки трябва да започнат да се подготвят и да мислят в посока не на инфлацията, а на дефлацията. Всички централни банки в момента са си заложили бомби, т.нар. количествени облекчения, заяви още той. 

Вижте целия разговор във видеото: