В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Оптимизъм на капиталовите пазари и при петрола заради разхлабване на мерките

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, В развитие, 26.05.20

13:19 | 26 май 2020
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Седмицата започва за пазарите със силно отчетливи положителни настроения. Петролът достигна връх от два месеца и половина, азиатските и европейските акции също отбелязват ръстове и достигат стойности от преди 11-12 седмици. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на bloombergtv.bg, в предаването “В развитие” с водещ Вороника Денизова.  

Тя посочи, че разхлабването на ограничителните мерки е сред причините за оптимизма сред инвеститорите. Важен стимул е и намерението на Германия да премахне предупрежденията за пътуване до 31 страни.

Растат очакванията и за намиране на ваксина срещу коронавируса, след като американска компания съобщи, че започнала тестване при хора. 

Д-р Иванова каза още, че петролът поскъпва до над 36 долара за барел, след оптимистични сигнали от страна на Русия, която прогнозира, че пазарът може да възстанови баланса си още през следващия месец след историческо съкращаване на продукцията от световните производители с цел намаляване на запасите.  

“Русия, която обеща да ограничи ежедневните доставки с почти 10 милиона барела на ден, очаква пазарът да се балансира през юни или юли”.  

По думите ѝ страните, които не са членки на ОПЕК+, включително Канада, Норвегия и САЩ, са допринесли за понижаване на производството на петрол с до 4 млн. барела на ден.  

По отношение на златото д-р Иванова посочи, че то отчита възходящо движение, което не е толкова значително. А що се отнася до британската валута, тя се е обезценила с над 3% спрямо долара през този месец.  

“Оценките на анализаторите са, че волатилността при лирата може да достигне нива, невиждани от 2016 г.”.  

Редакторът обясни, че май е традиционно негативен за британската валута, като за 11-та поредна година лирата отчита спад през този месец.  

Тя допълни, че значителна несигурност носи Brexit и наближаването на крайния срок за удължаване на преходния период, очакванията за отрицателни лихви, както и несигурността при излизане на икономиката от блокирането.  

Кои са важните новини, които ще следят инвеститорите през останалата част от седмицата?  

Целия разговор вижте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да видите тук.