Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новите правила за шофьорските курсове: плюсове и минуси

Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, Бизнес старт, 14.11.2019

08:44 | 14 ноември 2019
Обновен: 08:44 | 14 ноември 2019
Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите правила за шофьорските курсове, разписани от министъра на образованието у нас Красимир Вълчев, са обвързани с начина за контрол на даваните часове, което е спорен момент. Не съм сигурен, че скоро ще има единомислие в бранша. Най-важно е увеличаване на броя часове при кормуването - от 31 на 42. Някои фирми не са съгласни с оглед на това, че така би се увеличила цената на курса с до 200-300 лв., коментира Христо Радков, председател на Българското обединение на шофьорите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За практиката увеличението с 11 часа е за шофиране в мъгла и лоши метеорологични условия, а курсистите, обучавани през лятото, ще шофират в тъмната част на денонощието, както и на скоростен път и в тапа".

Христо Радков коментира предложението за въвеждане на електронен контрол върху кормуването, обяснявайки, че за въпросното приложение се изисква телефон, който разполага с операционна система поне Android 5 и постоянен интернет. Предоставянето на лични данни на частна фирма под формата на селфита в рамките на кормуването гостът определи като неуместно.

Гостът посочи като положително задължителното управление на автомобила извън населеното място в продължение на шест часа, три от които по магистралата, скоростен път или път с интензивен трафик.

"Младите шофьори не умеят да управляват автомобила при по-висока скорост. Тези часове ще намалят пътния травматизъм".

Според Радков два часа управление в тъмната част на денонощието са недостатъчни - трябва да са поне четири.