Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

За Русия Китай е желан, но не много удобен партьор

Валери Тодоров, журналист, „Бизнес старт“, 22.06.2021

12:02 | 22 юни 2021
Обновен: 11:11 | 23 юни 2021
Автор: Александра Попова

Китай е труден партньор и за Русия. Китайската армия и икономика се развиват с изключително бързи темпове, което не е много комфортно за Русия като съсед. За Москва Пекин е един желан, но не много удобен партньор. Това заяви Валери Тодоров, журналист, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От друга страна, гостът коментира, че САЩ разглеждат Китай като системна заплаха заради търговските войни.Възниква и въпросът с китайския ядрен потенциал. С настъплението на Китай в космоса ще възникне и въпросът с космически войни – те са част от глобални заплахи, свързани с киберсигурността.

ЕС санкционира беларуски депутати, магистрати и роднини на Лукашенко. В черния списък влизат 78 граждани на Беларус и 8 юридически лица.

Журналистът е на мнение, че санкциите срещу Беларус не трябва да бъдат подценявани.

"Беларус разчита на търговския обмен със съседните страни. Обект на санкциите ще бъдат близо 165 предприятия. Беларус е световен износител на калий. Достатъчно е да пострада този вид износ, който ще нанесе тежки щети на беларуската икономика".

Валери Тодоров смята, че истинската картина за това какво се случва в Беларус е по-скоро в сянка.

"Хватката на властта е достатъчно твърда. Лукашенко е достатъчно безцеремонен като действия и мислене. Това е режим, който изцяло се крепи на подкрепата на Русия. За Москва Беларус става все по-труден партньор".

"От доста години Русия придвижва идеята за съюзна държава с Беларус. Лукашенко поиска да стане председател на държавния съвет. От една страна беларуският президент е силно зависим от Русия, но от друга страна развива идеята за многовекторно сътрудничество, тоест опитва се да се хареса на съседите и на Запада едновременно", добави още гостът. 

По време на срещата Путин-Байдън тема от разговора е бил случаят Навални.

„Налице са нарушаване на човешките права. От друга страна наблюдаваме един екстремизъм в поведението на опозиционни лидер, който игнорира действията на руските власти. Байдън предупреди, че последствията за Русия могат да бъдат разрушителни. Новите американски санкции се прилагат заради Навални заради тезата за химическо оръжие“. 

Целия разговор вижте във видеото. 

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.