Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Българското здравеопазване остава на дъното в Европа

д-р Боряна Алексиева и Сава Тодоров, ръководители на работни групи в комитет „Здравеопазване" към AmCham

11:45 | 18 юни 2021
Обновен: 12:34 | 18 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Един от най-големите проблеми у нас е непропорционалното разпределение на медицинските лица, което затруднява достъпа на всички до здравни грижи. Друг основен пункт е неефективността в болничната помощ. Това от своя страна е придружено с едно от най-високите доплащания от страна на пациента в Европа, което показва, че увеличаването на разходите само по себе си, без да се подобряват здравните показатели, е критерий за ниска ефективност. Това каза Сава Тодоров, ръководител на работни групи в комитет „Здравеопазване" към AmCham, в ефира на предаванетоБизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

Заедно с д-р Боряна Алексиева, също ръководител към комитета, представиха данните от доклада „Здравеопазването като инвестиция“ на Американската търговска камара.

„За да сме честни, българската здравна система има значителен напредък по някои показатели. Това например е увеличаване на средната продължителност на живота, която се е увеличила с 3 години за периода 2000-2018г. Също, наблюдава се три пъти увеличение на средствата отделени за здраве, но въпреки тези показатели отбелязваме значително изоставане спрямо средноевропейските показатели.“, допълни Тодоров.

Основните точки, върху които се спира доклада, са липса на фокус върху превенция и профилактика, дигитализация, недостатъчно финанисиране. България изостава значително в някои насоки, където страната е на последно или на едно от последните места.

„Например при продължителността на живот България е на последно място. По брой инсулти, ние сме страна с много пъти над нормалното като брой заболеваемост“, обясни д-р Алексиева.

Данните показват, че на година изтичат между 200 -300 медицински кадри. Друга информация от НСИ пък говори, че се наблюдава една негативна тенденция на застаряващи медицински специалисти и огромна липса на специалисти по здравна грижа, тоест медицински сестри.

„Всеки един български гражданин би могъл да се превърне в пациент. Истината е, че една здрава нация функционира доста по-добре икономически и като цяло“, коментира д-р Алексиева.

Какви са вариантите за реформа в здравната ни система, според гостите и как се развиват телемедицината и електронното здравеопазване у нас, вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.