Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Трябва да се създаде ясен механизъм за регистриране на насилие и тормоз на работното място

Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, "Бизнес старт", 16.06.2021

14:55 | 16 юни 2021
Обновен: 15:12 | 16 юни 2021
Автор: Севделина Илиева

Не трябва да се прибързва и кампанийно да се ратифицира Конвенция 190 от Международната организация на труда (МОТ). Необходимо е да се създаде ясен механизъм за регистриране и сигнализиране на насилие и тормоз на работното място. Това каза Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите към Българска стопанска камара, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попйорданова.

Конвенция 190 на МОТ представлява инструмент за защита на служителите и техните права от насилието и тормоза в света на труда.

Кодексът на труда в България не съдържа определения за „тормоз“ и „насилие“ и това е проблем. В него се набляга преди всичко на достойнството, уважението и дискриминацията в труда, каза Томов.

Конвенцията дава едно много разширено тълкуване на сферата на труда. Тя определя понятията „насилие“ и „тормоз“ и въвежда много нови категории, трети страни в работата – клиенти, доставчици, които също могат да са проводник на такова насилие. Това е една обширна тема, според Томов, и всичко внимателно трябва да бъде уточнено, за да няма противоречия след ратифицирането й.

„В нашето законодателство темата за насилието и тормоза на работното място се третират в най-различни нормативни актове – Кодекса на труда, Закон за защита от дискриминация, Конституцията, Закон за държавния служител и тн. Всеки от тези нормативни актове разглежда тези понятия през своята призма. Сега за първи път се поставя нов систематизиран подход, който е насочен към насилието и дискриминацията само в областта на труда.“

За България няма проучвания на тази тема, коментира Томов. Съществуват епизодични анализи, но система за набиране на точни данни няма.

„Проблемът е, че хората са притеснени. Те не са склонни да подават сигнали и да пишат жалби за такива неща. Много често при такава ситуация хората разглеждат себе си като виновни“, добави Томчо Томов.

Според него, ролята на мениджърите е ключова. Трябва да се работи върху лидерството, върху уменията да се управлява конфликт. В тази връзка, младите хора са по-склонни на едно по-крайно решение на работното място, докато по-възрастните обратното – склонни са да търпят и да търсят проблема в себе си.

Томчо Томов коментира и темата за непълнолетните, които изявяват желание да работят, и конкретно при какви условия може да се случи това.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.