Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Проблемът не е в паспортите на сградите, а в предписанията след това

Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, Бизнес старт, 19.03.2021

11:16 | 19 март 2021
Обновен: 12:35 | 19 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Грижата на държавата не би трябвало да е да само да осигури пари за създаване на технически паспорти за жилищните сгради, а да подпомогне и за осигуряването на финансиране на необходимите действия, възникнали в следствие на предписанията в паспортите. Това заяви Цвета Наньова, изпълнителен директор на Българо-австрийска консултантска компания, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„На хората не им е ясно защо трябва да извадят технически паспорт на сградите, в които живеят, а и никой не им обясни. Дори и в последния месец, когато дискусиите бяха подновени,  не се обясни какво ще се случи, ако не стане това до догодина“, каза гостът.  

„Разговорът за пореден път се прави на парче и не се поставя акцент“.

„Мантрата е, че ще разберем колко конструктивно здрава е сградата, а това няма да се случи, но хората ще разберат дали параметрите, по които е строена сградата са актуални към момента“, обясни Наньова.

„Сериозният проблем са преустройствата, правени с времето и от техническия паспорт ще се види дали поддръжката във времето отговаря на изискванията и ако има проблем, той трябва да се оправи“.

„След първоначалната инвестиция за създаването на паспорт следват ангажименти за съобразяване с предписанията или изпадаме в правен нихилизъм, или питаме откъде ще дойдат парите са изпълнение на предписанията“, заяви изпълнителният директор на Българо-австрийска консултантска компания.

„Най-лесно е да се използват парите от фонда EUNextGeneration. Други два добри източника на финансиране са Плана за възстановяване и устойчивост и парите по структурните инвестиционни фондове на ЕС“.

По думите на Наньова цената на паспортите се определя най-вече от това с каква документация за строителството на конкретна сграда се разполага в момента.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на „Бизнес старт“ може да видите тук.