Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Tesla представи първия си отчет като син чип

Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg , Бизнес старт, 28.01.2021

11:17 | 28 януари 2021
Обновен: 11:41 | 28 януари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Tesla отчете първата си целогодишна печалба и изложи планове за рязко увеличение на производството през следващите години, след като отговори на нарастващото търсене на електрически превозни средства с рекордни доставки. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на сайта Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

"Производителят на автомобили от Силициевата долина очаква да увеличи доставките с около 50% годишно и вероятно ще надвиши този процент през тази и следващата година. Компанията достави около половин милион превозни средства на клиентите през миналата година". 

"За 2020 г. Tesla отчете печалба от 721 млн. долара приходи за около 31,5 млрд. долара, подкрепена от увеличението на доставките и по-високите приходи от регулаторни кредити. За сравнение – през 2019 г. концернът отчете загуба от 862 млн. щатски долара и приходи за 24,6 млрд. долара през 2019 г. Компанията надхвърли очакванията за приходите на Wall Street от около 31,1 млрд. долара, според FactSet, въпреки че не успя да отговори на прогнозите за печалбата", обясни Попов.

Главният редактор на Investor.bg коментира и предпазливите прогнози на Apple, които засенчиха тримесечните ѝ приходи, а те своя страна за първи път достигнаха 100 млрд. долара.

"Въпреки че компанията не предостави официална прогноза за четвърто поредно тримесечие, ръководителите й заявиха, че ръстът на продажбите от AirPods и други носими устройства ще се забави през текущото тримесечие и също така предупредиха, че продажбите на услуги през периода ще бъдат по-слаби в сравнение с година по-рано". 

Целия разговор вижте във видеото.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg