Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Около 20% се е оскъпил превоза на пратки между ЕС и Великобритания

Георги Минчев, председател на контролния съвет на Националното сдружение на българските спедитори, Бизнес старт, 22.02.2021

11:34 | 22 януари 2021
Обновен: 11:39 | 22 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

В рамките на около 20% се е оскъпил превоза на пратки между Европейския съюз и Великобритания след Brexit, като освен това се е забавила скоростта и по тяхното обработване. Това заяви Георги Минчев, председател на контролния съвет на Националното сдружение на българските спедитори, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За потребителите на транспортни услуги е нараснала стойността на превоза, без значение дали говорим за получатели или изпращачи. Поради невъзможността да се прави оптимизация при складовите обработки и групирането на пратките за превоз, което е обичайна практика при останалите страни от ЕС“, пояснява гостът.

„Смятам, че голяма част от бизнесите са се надявали, че ще се стигне до по-благоприятно споразумение, което фактически няма да промени кой знае колко процеса на работа. Но това не се случи. Ако преди транспортните пратки минаваха без задържане, в момента те преминават през формална проверка на документите, като скоростта се забавя поне двойно, а за отделни стоки и повече“, коментира Минчев.

По думите му през 2020 г., единствено търговията с фармацевтични и медицински стоки е отбелязала ръст тази година, като останалото потреблението на стоки бележи спад.

„Свидетели сме на това, че редица производства са пред спиране или вече са спрели“.

Продължаващия устойчив спад на потреблението и намалените потребности от транспорт карат Минчев да вярва, че настоящата година няма да бъде по-добра от предходната.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да видите тук.