Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Земеделски производител: Превантивните мерки срещу пожарите у нас не работят

Борислав Петков, земеделски производител, Бизнес старт, 15.09.2020

10:32 | 15 септември 2020
Обновен: 11:54 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Необходими са превантивни мерки срещу пожарите у нас, които са бич за всеки един тип земеделие. Пожарите зачестяват през последните години и каквито и мерки да са взети, те не са ефективни в момента. Това каза Борислав Петков, земеделски производител, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

Петков коментира темата по повод скорошните пожари и щетите върху земеделието в Хасковска област. Той посочи, че в неговото стопанство голямата щета е, че изгорелите странища са имали натрупан растителен остатък, чието възстановяване ще отнеме около пет години. 

"При всички положения температурите ще се повишават, сушата ще се задълбочава и ние трябва да направим нещо в тази посока. Технологиите, които щадят почвата, трябва да бъдат стимулирани, защото запазват влагата".

Според госта повишаване на разнообразието на отглежданите култури у нас - извън пшеница, царевица и слънчоглед, също ще има благоприятно въздействие. 

“Водните запаси в голяма част от България са на изчерпване. Би следвало да направим нещо в тази насока. Ако продължаваме да изсичаме горите си както през последните 20 години, много трудно ще се борим с природата”, изтъкна още Петков. 

Друга тема, която гостът коментира, е навлизането на нови технологии в земеделието и доколко коронавирусната криза ще ускори процесите.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук